Mätning av din elanvändning

Din elmätare visar hur mycket el du använder i din villa eller lägenhet. Tekniska verken tillhandahåller mätaren och det är också vi som ansvarar för flytt, byte och service. Du som fastighetsägare ansvarar för att hålla mätaren i gott skick.

Fjärravläst mätare

Du som är elnätskund i Linköping och Katrineholm har en fjärravläst elmätare. Det innebär att du alltid kommer att få en elräkning som baseras på din verkliga elanvändning. Den fjärravlästa mätaren skickar information om din elanvändning direkt till oss istället för att vi kommer hem till dig och läser av mätaren manuellt. Om du vill, kan du fortfarande kontrollera din användning via displayen på mätaren.

Din elanvändning

Mätarna är av olika fabrikat och förekommer i ett antal varianter. Via din mätare kan du ha koll på din elanvändning. På displayen kan du se din mätarställning, det vill säga den el du använt i kilowatttimmar (kWh). För att ta reda på hur mycket el du använt under en viss period kolla mätarställning dag 1 och den sista dagen av perioden. Skillnaden mellan dessa värden visar din elanvändning. Ett bättre och mer överskådligt sätt är att logga in och kolla på Mina Sidor. 

Mätarbyte

Mätaren behöver bytas efter en viss tid. Det vanligaste intervallet är var 10:e år. När det är dags för byte kontaktar vi dig med förslag på datum och tid för byte av mätaren på plats hos dig.

Timmätning - för bättre koll på din elanvändning

Som elnätskund kan du se hur mycket el du använder per timme genom att beställa timmätning. Vet du hur mycket el du använder under en timme hemma hos dig eller vilken timme på dygnet det går åt mest el? Om du vet när din elanvändning är som störst kan du också lättare påverka, och kanske minska den.

Hur funkar det?

När du beställt timmätning kan du följa din elanvändning på Mina sidor. Du beställer timmätning genom att logga in på Mina sidor  och göra en beställning under ”Beställ/boka”. Om din elmätare klarar av timmätning ställer vi om den på distans, annars kommer vi hem till dig och byter mätaren. Bytet är gratis. Om mätaren sitter inomhus behöver du vara hemma vid bytet.

Timmätningen kommer inte att påverka ditt elnätsavtal, men på elnätsfakturan kommer du inte längre att se aktuell mätarställning, utan bara antal kilowattimmar (kWh) som du använt under aktuell period.

Vi som elnätsföretag kan dock inte påverka om ditt elhandelsföretag kontaktar dig gällande ditt elhandelsavtal, om det är så att elhandelsavtalet ändras på grund av timmätningen.

Observera att det kan ta upp till tre månader innan tjänsten aktiveras.

Kontakt

Har du några frågor är du välkommen att kontakta vår kundservice på 0771-25 26 27 eller via
e-post kundservice@tekniskaverken.se 

Hjälpte denna information dig? Nej