Gröna Påsen gör det enkelt

Det är enkelt att sortera matrester. Du lägger matresterna i den gröna påsen som du sedan slänger i den vanliga soptunnan bland de andra soppåsarna. Resten tar vi hand om

Hur får jag tag på gröna påsar?

  • Om du bor i villa: Knyt en påse (det behöver inte vara en grön påse) runt handtaget på din soptunna när du behöver nya påsar. Då kommer chauffören att lämna en ny rulle med påsar när soptunnan töms. När du sedan har fått de nya påsarna är det viktigt att du tar bort den fastknutna påsen från soptunnan.
  • Om du bor i lägenhet: Då är det din hyresvärd eller förening som informerar om var du hämtar nya påsar. Du kan också hämta nya påsar på de bemannade återvinningscentralerna Gärstad, Malmen och Ullstämma. De gröna påsarna ingår i avgiften för sophämtningen.

Var placerar jag den gröna påsen?

Den gröna påsen placeras i en separat påshållare. Påshållaren kan hämtas på våra bemannade återvinningscentraler i Linköping. För att undvika lukt har påshållaren inte något lock. Förslagsvis placerar du påshållaren under diskbänken bredvid din vanliga soppåse.

Vad ska jag slänga i den gröna påsen?

För att systemet ska fungera är det viktigt att endast slänga matrester i den gröna påsen. Det kan vara matrester som blivit kvar på tallriken, mat som har blivit för gammal och sådant som blir över när du tillagar mat som exempelvis potatisskal, matfett, kött- och fiskben eller kaffesump.

Detta ska du inte slänga

Du ska inte slänga förpackningar, papper, tobak, plast och sånt som ska till annan återvinning i den gröna påsen. I vår sorteringsguide kan du enkelt se vad det är som ska slängas i den gröna påsen.

Får jag slänga växter i den gröna påsen?

Nej, påsen är endast till för matrester. Dessutom skulle eventuella grus och jordrester ställa till problem i biogasanläggningen.

Var ska den gröna påsen slängas?

När den gröna påsen är full knyter du en dubbelknut, precis som med de andra soppåsarna. Sedan slänger du den i den vanliga soptunnan.

Allt i soptunnan ska ligga i plastpåse med dubbelknut. Varför är det viktigt? Allt du slänger i soptunnan, även det som inte är matrester, ska vara förpackat i plastpåse med dubbelknut. Dubbelknuten är viktig för att förhindra att påsen öppnas och att lösa föremål hamnar i soptunnan. Lösa föremål ställer till problem i sorteringsanläggningen och då kommer matresterna inte till nytta som biogas.

Varför ser påsen ut som den gör?

Den gröna påsen är lite mindre än en vanlig soppåse. Det beror på att den kan behöva slängas lite oftare för att undvika lukt. Den har inte vanliga handtag, vilket beror på att den inte är avsedd att användas till annat än matrester.Den gröna färgen gör att kameran i vår sorteringsanläggning automatiskt kommer läsa av och sortera ut de gröna påsarna från de andra soppåsarna. Påsen tillverkas av återvunnen plast.

Får jag kompostera hemma?

Du som komposterar dina matrester själv får fortsätta med det om du vill, under förutsättning att du har anmält detta till Miljökontoret. Men om du använder den gröna påsen i stället så tas både energin och näringen i tillvara eftersom det både blir biogas och biogödsel.

Hjälpte denna information dig? Nej