Lägg allt i rätt påse och knyt innan du kastar

Vi behöver din hjälp!

Genom att lägga sopor i soppåsen, matrester i gröna påsen och knyta varje påse med dubbelknut, hjälper du oss göra fjärrvärme och biogas av ditt avfall. Kolla på filmen så vet du om du knyter dina påsar rätt - det är faktiskt superlätt!

Gör så här

1. Preppa med rätt påsar

  • Använd gröna påsen för matavfall.
  • Använd en plastpåse för dina sopor. Se fler påstips längre ner på sidan.

2. Släng allt i rätt påse

  • Lägg alla dina matrester i gröna påsen.
  • Lägg allt som inte kan återvinnas i soppåsen, till exempel hushållspapper, servetter, dammsugarpåsar, bomullsrondeller, tops, blöjor, tejp och presentsnören.

3. Knyt påsarna med dubbelknut

Gör knuttestet (se filmen) för att testa hållbarheten. Om du vågar 😉

4. Kasta påsarna i soptunnan eller sopinkastet

5. Klart!

Klappa dig själv på axeln. Du har just gjort en liten insats som gör stor skillnad!

Kom ihåg att allt ska ner i rätt påse

Vi vet, det är frestande att slänga takeaway-muggen direkt i soptunnan. Problemet är bara att allt som ligger löst i soptunnan kan ramla ut och hamna i naturen när den töms. Det blir också problem i vår anläggning när de gröna påsarna ska sorteras ut.

Du gör alltså en viktig insats när du lägger allt i rätt plastpåse. Det gäller minsta lilla skräp eller äppelskrutt.

Varför är det så viktigt att knyta?

Genom att knyta påsarna ordentligt ser du till att ingenting ramlar ut eller blåser iväg när soptunnan ska tömmas. Du hjälper också våra chaufförer som hämtar dina sopor. Risken är annars att det stänker eller dammar från det som runnit eller ramlat ut.

Du får också en fräschare soptunna som luktar mindre!

Ta del av våra påstips!

Här är några tips som gör det ännu enklare att slänga på rätt sätt.

Köp en rulle med avfallspåsar i plast, gärna återvunnen plast. De finns i de flesta matbutikerna. Du sparar flera kronor per påse jämfört med matkassarna i plast.

Om du bor i villa

Knyt en påse på soptunnans handtag, så får du en ny rulle nästa gång soporna hämtas. Det går bra med vilken påse som helst.

För dig i lägenhet

Fråga din hyresvärd var du får tag på gröna påsar. Du kan också hämta rullar på Malmen, Gärstad och Ullstämma återvinningscentral.

Använd inte papperspåsar för att slänga dina soporPapperspåsar går enklare sönder och ställer till problem när vi ska hantera dem.

Om du har många papperspåsar kan du återvinna dem istället.

Lägg en rulle med avfallspåsar i bilen, garaget, altanen eller på balkongen, så har du alltid en soppåse när du behöver slänga något.

Så sorterar du

Använd våra guider.