Det blir allt svårare att upprätthålla balans i elnätet
I takt med att elanvändningen ökar och mer väderberoende el kopplas in i elsystemet blir det allt svårare att upprätthålla balansen, och därmed stabilitet och driftsäkerhet, i elnätet. För att elnätet ska fungera behöver frekvensen i elnätet hela tiden ligga på 50 Hz. Om frekvensen sjunker måste mer el produceras och om frekvensen stiger måste elproduktionen minska.
Flextjänster och stödtjänster upprätthåller balans i elnätet
För att möta den ökade utmaningen i att upprätthålla denna balans, har Svenska kraftnät tagit initiativ till en flexibilitetsmarknad. Där har företag möjlighet att få betalt för att minska sin elanvändning, så kallade flextjänster, medan elproducenter kan få betalt för att minska eller öka sin elproduktion för att bidra till att hålla elsystemet i balans, så kallade stödtjänster. Vi vill även kunna erbjuda fler stödtjänster med hjälp av vattenkraft och batterilagring, och arbetar nu med kvalificeringen hos Svenska kraftnät för att kunna sälja dessa.
Första vindkraftsparken i Sverige med att sälja stödtjänster
Sedan sommaren 2022 ingår vindkraft i de stödtjänster vi säljer. Vindkraft har hittills inte varit en del av det arbetet, men 2022 blev Tekniska verkens vindkraftspark i Sunne den första i Sverige att bli godkänd för att leverera stödtjänster till Svenska kraftnät. Det betyder att vår vindkraftspark ska minska sin elproduktion vid tillfällen när frekvensen i elsystemet måste sjunka, exempelvis när elbehovet för en stor industri hastigt försvinner eller om någon av de kablar som Svenska kraftnät använder för att exportera el till utlandet går sönder. Vi kan då minska effekten från vindkraftsparken på några sekunder, för att sedan börja producera el igen så snart det behövs. Justeringarna i elproduktionen från vindkraftverken är för det mesta små och under en mycket kort tid, oftast under en halv minut, allt för att nätet ska hålla balansen på 50 Hz.