Värme

Tipp tapp utan istapp

Vill du spara pengar och energi är det smart att isolera ditt hus bättre. Hur du exempelvis en otät vind försvinner ca 15 procent av värmen ut genom taket. Istappar kan vara väldigt vackra men om det hänger många tappar från ditt hus är det normalt ett tecken på dålig isolering.

En ger fem

Prova på att sänka temperaturen hemma en grad eller två. Bor du i villa ger varje grads sänkning cirka 5 % minskning av din energianvändning för uppvärmning. På med tjocktröjan och farmors stickade raggsockar. Hela tätningslister runt fönster och dörrar minskar risken för drag.

Det kan även vara skönt att ha lite lägre temperatur i sovrummet när du ska sova. Sänk gärna värmen ytterligare i rum som du inte använder eller när du åker bort.

Täpp igen med din persienn

Visste du att om du släpper ner persiennerna och vinklar dem på natten så bidrar det till att värmen stannar inomhus. 

Rätt värme i elementen

Kontrollera så att element och termostater fungerar som de ska så att de inte går för högtryck i onödan. Lufta elementen för att få en jämn värme i hela huset. Tänk på att inte ställa möbler eller hänga långa, tjocka gardiner framför elementen. Värmen måste kunna cirkulera fritt i rummet.

Gästerna ger värmen

När du bjudit in gäster händer det ofta att både spisen och ugnen och ibland kanske även brasan är igång under flera timmar. Vi tänder dessutom levande ljus och temperaturen stiger både i huset och på kalaset. Sänk gärna tempraturen i huset några timmar innan gästerna kommer och skruva inte upp den igen förrän gästerna har åkt hem. På det sättet sparar du både energi och får en trivsammare inomhusmiljö.

Torr ved till brasan!

När vinterns kalla vindar viner ute är det trevligt att tända en brasa i kakelugnen eller kaminen. Kakelugnen är en riktigt energieffektiv eldstad och för att utsläppen av oförbrända kolväten och andra besvärliga ämnen ska bli så små som möjligt ska du elda med torr ved och låta bli att strypa lufttillförseln.

Har du en öppen spis är vedeldningen mer till för trivseln än för värmen. I vissa lägen kan man till och med förlora mer värme genom skorstenen än vad veden tillför. 

Hjälpte denna information dig? Nej