Kök och matlagning

What´s cooking?

Ska du koka vatten till te och kaffe är det smart att använda en vattenkokare eftersom det sparar både energi och tid. Behöver du värma en portion mat eller två, då är mikron ett smart och energieffektivt alternativ.  Du kan även använda vattenkokaren när du ska koka upp vatten till potatisen, äggen eller grönsaker. När vattnet kokat upp är det bara att fortsätta matlagningen på spisen.

Ta tempen!

Var noga med att ställa in rätt temperatur i både kyl och frys. Rekommenderad temperatur för kylskåpet är +5 grader och för frysen -18 grader. Varje extra grad kallare ökar energianvändningen med cirka 5 procent. Låt även den varma maten svalna innan du lägger in den i kyl eller fryser in den.

Locket på när du lagar mat

Med lock på kastrullen använder du bara en tredjedel så mycket energi jämfört med om locket är av.

Flott suger fett

När du steker mat så kan det bildas en del fett. Tänk på att inte hälla fettet direkt i avloppet. Fett i avloppssystemen ger problem i våra rör och anläggningar. Välj istället att skrapa ner fettet i den gröna påsen eller torka upp det med lite hushållspapper som du lägger i  Gröna Påsen eller i din vanliga soppåse. Har du mycket fett till exempel frityrolja, låt det svalna och häll över det i en petflaska. Skruva på locket och släng den i hushållssoporna.

Skrapa istället för att skölja

Spara vatten genom att skrapa av matresterna istället för att skölja disken innan den ställs ner i maskinen.

Mitt i prick

Värm inte upp större spisplatta än du behöver när du lagar mat. Välj en spisplatta som är ungefär lika stor som kastrullen så sparar du energi.

Stäng av suget

Köksfläkten drar inte så mycket el, men energin som går åt för att ersätta den uppvärmda inomhusluften som köksfläkten drar ut ur huset kan vara mer än tio gånger så stor. Från år 2015 får köksfläktar energimärkning och märkningen visar också på hur effektiv fettfiltreringen är.

Minska ditt avtryck – tänkt på vad du stoppar i dig!

Vintern är den rätta tiden att använda svenska rotfrukter i matlagningen. Svenska rotfrukter är inte bara goda - de är energieffektiva också! Genom att äta närodlade rotfrukter istället för importerade eller växthusodlade grönsaker gör du gott för miljön och minskar ditt ekologiska fotavtryck.

Tina fryst mat i kylen istället för i micron

Försök att ta ut maten från frysen i god tid och låt den tina i kylen istället för i micron, det mår maten bättre av.

Hjälpte denna information dig? Nej