Bilen

Ge din bil en service

Att serva din bil regelbundet är viktigt eftersom verkstaden kan upptäcka trafikfarliga fel men också brister som kan spara bränsle. Om tändstift, filter och oljor är rena går bilen gå bättre och slits mindre. Du visste väl att en välmående motor använder 5–10 procent mindre bränsle?

Packa rätt och packa lätt

Om din bil är fullastad behövs mer energi och därmed ökar bränsleförbrukningen. Tänk på att takräcke, skidbox eller cykelställ ökar luftmotståndet och förbrukningen av bränsle, särskilt vid höga hastigheter. Med takbox på bilen går det exempelvis åt cirka en deciliter mer bränsle per mil.

Tvätta bilen

Åk till en bilvårdsanläggning eller tvätta i en gör-det-själv-hall. Tvätta inte bilen på uppfarten, vattnet renas inte utan släpps ut direkt i naturen via dagvattnet. Ju renare vatten som släpps ut i gatubrunnen, desto renare hålls sjöar och vattendrag.

Bilen på vintern

Bli miljöhjälte med motorvärmare
Använder du en motorvärmare med timer på rätt sätt är det bra för din ekonomi och komfort samt för miljön. Enkla tumregler:
- vid minus 15 grader eller mer startar du motorvärmaren ca 1,5 timme före färd
- är temperaturen kring nollgradigt räcker det med ca 1 timme före färd

Bränsleförbrukningen minskar med ca 0,1 liter per starttillfälle eftersom du inte kallstartar. Den ökade elkostnad överstiger inte intjänade pengar om du följer tumreglerna ovan. Dessutom blir det snabbare varmt i bilens kupé och minskad bränsleförbrukning minskar koldioxidutsläppen.

Varmt i bilen?

Att använda luftkonditioneringen bara när den behövs är en enkel åtgärd som sparar energi.

Rätt tryck i däcken

Att ha rätt lufttryck i däcken är viktigt av flera skäl. Däcken rullar lättare och det går åt mindre energi att driva bilen framåt. Dessutom håller däcken mycket längre med rätt tryck.

Hjälpte denna information dig? Nej