Belysning

Återvinn lampor i Elvinn

Alla lampor, även glödlampor, innehåller glas och olika metaller som kan återvinnas. Dessutom innehåller lågenergilampor, lysrör och kompaktlysrör några milligram kvicksilver som är farligt för miljön. Det är enkelt att återvinna småelektronik, uttjänta batterier, trasiga lampor och kemikalierester i Elvinn, våra återvinningsskåp som finns i större matbutiker. Dessutom är du varmt välkommen till Tekniska verkens återvinningscentraler.

Rätt ljus på rätt plats

Att ha rätt belysning på rätt plats är av stor betydelse. Använd starkare belysning där du arbetar och mer begränsad allmänbelysning i andra utrymmen. Det blir mysigare plus att du minskar energianvändningen.

Släck ljuset när det inte behövs

Släck lamporna när du lämnar ett rum. Inte så lätt att komma ihåg? Det finns flera olika hjälpmedel för att se till att lampor är släckta när de inte behövs, till exempel ljussensorer, rörelsevakter och timer.

Tänk på utomhusbelysningen!

Till din utomhusbelysning kan du installera en skymningssensor som släcker lampan när dagsljuset är tillräckligt starkt eller en rörelsevakt som tänder belysningen när någon kommer i lampans närhet. Det gör att utomhusbelysningen inte är tänd i onödan.

Lampguiden

Energimyndigheten har tagit fram en app som ska göra det enklare att välja rätt bland de många olika energieffektiva lampor som finns på marknaden idag. Lampguiden ska underlätta valet av energieffektiva lampor, men kan även inspirera till att inreda med ljus.

Hjälpte denna information dig? Nej