Klimatlat

Elin 16 feb 2018

Min sambo kallar mig ibland för världens lataste miljökämpe. Trots att jag försöker göra rätt och propagerar hemma, så finns det tillfällen då jag är extremt lat. Nu funderar jag på hur jag ska lösa det.

Ofta är de kladdiga förpackningarna boven. Utgången möglig crème fraiche som har stått längst in i kylen, eller de fallen där sorteringen består av flera moment. Om valet står mellan att kasta i soporna (1 sek) eller ta isär, (få äckelkänslor av mögel) skölja ur och sortera (20 sek) – så väljer jag det första alternativet. Jag är inte direkt ensam.

"Det påverkar inte mig?"

I genomsnitt är det bara en tredjedel av det som slängs i soppåsen som hör hemma där. Resten är matavfall, förpackningar och papper(Källa Avfall Sverige). Detta görs alltså, trots att många vet att det är bra att sortera, att miljöförstöringar är ett faktum och att vi förbrukar mer resurser än vi har. Min gissning till varför detta sker, stavas L-A-T-H-E-T. Det går snabbare och är enklare att göra fel. Konsekvensen av "felkastet"  påverkar mig inte direkt i stunden. Det är lite som råden för att undvika nedskräpning till sjöss på 60-talet:

  1. Samla skräpet i en kartong.
  2. Lägg i några stenar så den sjunker till botten.
  3. Problemet är löst (?!)

Vardagsnudging

Så, hur ska man då komma runt latheten? Jag kom på tanken att ”nudgea” mig själv. Nudging är ett begrepp inom beteendeekonomi som har blivit ganska hett de senaste åren. Det handlar om att ”knuffa” folk i rätt riktning mot ett bättre och hållbart val. I Köpenhamn finns det tillexempel gröna fotsteg som leder till papperskorgarna på stan för att undvika nedskräpning. Restauranger har experimenterat med mindre tallrikar på bufféer för att minska matsvinn. Det finns massor kul exempel som gett bra resultat, men kort sammanfattat handlar det om att: Det ska vara lätt att göra rätt – och svårare att göra fel. 

Den nudge jag spontant kommit på för att sortera ännu mera, är att ställa sophinken längst in under vasken och sätta på ett lock. Men jag är öppen för fler förslag. Ska jag installera en ljudsensor som skriker ”ÅÅÅÅÅÅH sopa!”? Måla om källsorteringshinkarna i roliga färger?

Kommentera gärna om du har förslag! Fortsättning följer.