Några ord om min klimatångest

Elin 5 okt 2018

Jag vill börja med att be om ursäkt för att jag inte bloggat på länge. Men ärligt talat har jag varit ganska klimatdeppig och uppgiven senaste månaderna. Nästan i stil med att avbryta experimentet i förtid för att det känns så hopplöst.

Tanken på att få koldioxidmaxa med flygresor, köttbufféer, köpa en skruttig avgasbil, shoppa loss och strunta i allt - känns stundtals väldigt lockande. Sommaren har gjort sitt, likaså höstens globala naturkatastrofer. Häromdagen kom FN:s klimatrapport som säger att vi har 10 år på oss att göra åtgärder för att vi ska klara att stanna vid 1,5 grads uppvärmning. Och om vi skulle lyckats att nå det, så är det inte utan konsekvenser.

Det känns bara långsökt att det jag gör i mitt lilla liv, skulle ha någon stor påverkan på det stora hela. Men sen tänker jag på Greta Thunberg som skolstrejkade utanför riksdagen inför valet, hon ville påverka de som bestämmer för att de gör alldeles för lite. Och att hon inte har suttit där ensam. Hur mycket kärlek och pepp hon har fått i sociala medier. Hur folk inspireras och tar efter. Strejkar i andra städer och i andra länder. Bara en sån sak som att Greta fick en personlig inbjudan av Arnold Schwarzenegger till sitt klimatmöte i Wien! Det motiverar mig till att inte sluta bry mig, tänk att få träffa The Governator! ;) 

En dag stannar en kollega mig i korridoren och berättar att han blivit inspirerad till att sälja vidare sina förrådsrensade prylar. En annan kollega berättar att hon köpt kläder till sina barn på Tradera. Och jag inser att jag kanske gjort lite skillnad ändå. Genom att peppa varandra kan vi hjälpas åt att tänka och agera mer hållbart. Sen måste ju så klart politiker och företagen ta sitt ansvar också.

Så nej. Jag kommer inte avbryta experimentet än. Jag har lärt mig så mycket på detta året och har fått en helt annan inställning till att konsumera. Och kan jag påverka bara några så känns det värt det. Innan hade jag inte ens en tanke på vilka alternativ som fanns när jag ville ha något nytt. Det behöver ju faktiskt inte vara nyproducerat. Eller att man kan laga det som går sönder. Kanske låter det konstigt men jag är bara en 90-talist och ett barn av min tid, som har kommit på andra tankar.