Hooked på att prylbanta

Elin 29 maj 2018

När jag drog igång experimentet i början av året visste jag inte att jag skulle flytta. Men vilket lyft det har varit för prylbantandet! Kläder, böcker, möbler, elektronik är bara några exempel på saker som jag har gett ett nytt liv den senaste månaden.

Rum efter rum har vi gått igenom för att rensa ut dubletter och onödiga saker och ju längre vi kommer desto enklare har det blivit. Normalt är jag ganska sentimental och har jättesvårt att göra mig av med minsta grattiskort. Men jag och min pojkvän har peppat varandra och har blivit helt hooked på att prylbanta. Jag är inne i ett sånt flow att jag bara vill rensa mer, sälja mer och skänka ännu mer. Om jag inte hejdar mig själv kommer vi knappt ha något kvar. Eller så kanske vi bara kommer ha det viktigaste kvar?

Det känns som att vi har gjorts oss av med halva hushållet - och bara det är en tankeställare. Tänk hur mycket saker som två personer utan barn (med katt) kan rymma på 60 kvadratmeter. Saker som vi nu helt osentimentalt rensar ut för att vi helt enkelt inte behöver det. Helt sjukt! 

En sak som är extra kul det cirkulära livet är att sälja saker, att få träffa nya människor och höra deras historier om hur de ska använda mina gamla grejer. Förra veckan sålde jag en micro som köparna skulle använda i sin husvagn och igår sålde vi sambons gamla soffa som den nya ägaren skulle använda i sommarstugan. Då känns det verkligen bra i magen!

Så här har jag cirkulerat  senaste månaden:

Genom försäljning

  • På backluckeloppis (kläder och prylar)
  • På Facebook Marketplace (möbler och micro)
  • Skickat en klädpåse till företaget Sellpy som säljer åt mig
  • Antikvariatet i Norrköping (min sambo sålde rariteter)

Genom att skänka

  • Till second hand (kläder, böcker, möbler och elektronik) 
  • Alla mina gamla glasögon till en optiker som skickar till utvecklingsländer.

Genom återvinning

  • Elektronik (skrivare, mobiler, sladdar, en gammal kamera som bara förvarats hemma trots att det var flera år sen de gick sönder.)
  • Gamla tidningar och "kan vara bra att spara"-papper 

Genom att slänga (energiåtervinning) 

Det är faktiskt bara några få saker som har åkt i soptunnan. Några gamla och slitna skor som inte gick att rädda och gamla kuvert.