Det började med en bok

Elin 10 jan 2018

Jag har lekt med tanken förut, varit nära att börja flera gånger men inte vågat ta steget. Förrän nu. Jag fick boken Prylbanta i julklapp och bestämde mig – jag ska leva ett år i resurseffektivitetens tecken. Inget mer shoppande av nya kläder och prylar jag egentligen inte behöver. Istället blir det fokus på att laga, låna och dela, återvinna och återbruka.  

Nästan hälften av alla svenska oroar sig över hur klimatförändringar kommer påverka oss i framtiden, och jag är verkligen en av dem. Bilder på svältande isbjörnar, fåglar fyllda med plast, nyhetsartiklar om hur folk tvingas fly undan klimatkatastrofer – det är svårt att INTE bli påverkad.

Jag har redan gjort några klimatsmarta val. Jag och min sambo äger ingen bil, vi är med i bilpool, åker kollektivt, cyklar och går. Vi bor i hyresrätt med fjärrvärme och har valt förnybar el. Vi har inga barn än (tydligen stor påfrestning på klimatet), och återvinner ganska mycket.

Men jag har ett dåligt samvete, en last som håller mig fast: shopping, kläder och prylar. Impulsen blir ibland så stark att den inte går att motstå. Dessutom kan jag vara ganska lat när det kommer till att laga saker och köper hellre nytt. En gång köpte jag en ny cykel, bara för att den gamla gick sönder och jag tappade bort nyckeln till låset (mer om det i ett kommande inlägg).

Så kalla det nyårslöfte, klimatångest eller 27 års-kris, men detta är mitt nya cirkulära och resurseffektiva liv. Reduce, recycle, refuse, reuse!

Jag ska under 2018:

  • Undvika att köpa nya kläder eller prylar. Förbrukningsvaror som smink, shampo, linser osv är okej.
  • Satsa på miljövänligt eller second hand om jag måste köpa något.
  • Laga om något går sönder.
  • Låna eller dela.
  • Återvinna så mycket jag kan.
  • Återbruka mer.
  • Minska mitt matsvinn.

Mål

Enligt appen Tink och sajten Svalna la jag cirka 40 000 kronor på shopping under förra året, cirka 3000 i månaden. Det motsvarar nästan 1,7 ton koldioxidutsläpp! Mestadels var det nya saker men även lite second hand. Målet är att minska både utsläppen och summan i den kategorin.

Följ min resa

Varje vecka lägger jag upp ett inlägg på bloggen om hur det har gått. Du kan även följa mig på instagramkontot @engodcirkel