Ett 2018 utan nyköp och 7 bra grejer det gav mig

Elin 3 jan 2019

Det började med en bok om prylbantning som jag fick i julklapp. I flera år har min klimatångest byggts upp och likaså det dåliga samvetet över hur varje vrå är fylld med saker som aldrig används. Jag har levt hyfsat klimatsmart tidigare - källsorterat, åkt kollektivt, köpt ekologiskt ibland och saknar bil. Men nu var det dags att växla upp.

Jag tog alltså beslutet att testa ett år utan att köpa nyproducerade prylar och kläder och i stället laga det som gick sönder, dela, låna eller köpa second hand. Så – hur har det gått? Oförskämt bra faktiskt. Tyvärr har jag inte kunnat avstå helt från nyköp, det blev en brudtärneklänning (som ska säljas) och några gemensamma inköp till vår nya lägenhet. Det skyller jag på min sambos eviga längtan om en bokhyllevägg. Förutom det så har jag både köpt mindre och delat med mig av mer. 

Sju positiva effekter som det köpfria året har gett mig:

Den nya vinterjacken behöver inte vara ny. Numera tänker jag second hand i första hand.

Den nya vinterjacken behöver inte vara ny. Numera tänker jag second hand i första hand.

1. Minskat köpsug 

Jag har absolut botat vill-ha suget och insett att jag inte behöver allt jag vill ha. Framförallt har jag blivit bättre på att använda det jag redan har. Tidigare har jag varit dålig på att laga och ta hand om mina saker. Kanske var det också en ursäkt att få byta ut plagget eller prylen mot något nytt. Nu tänker jag annorlunda.

2. KBT:at min klimatångest genom att göra något

Visst är det lätt att få klimatångest efter rapporteringar om 2-gradersmålet och den varma sommaren? Vad spelar det för roll att jag gör rätt, när alla andra struntar i det? En känsla av hopplöshet – javisst. Men att oroa sig kommer inte sänka utsläppskurvan. Jag har märkt att det bästa botemedlet mot min egen klimatoro är att göra något konkret. Titta bara på Greta Thunberg och vad hon har lyckats åstadkomma hittills! Allt fler börjar ställa krav på att företag, politiker och arbetsgivare ska ta sitt ansvar för klimatet. Det händer saker om vi är fler som bryr oss och gör något.

3. Bättre tålamod

Ett stort hot mot klimatet är vår tidsbrist kombinerat med lathet. Flyget är snabbare än tåget och bilen är bekvämare än cykeln en regnig dag. Jag har fått öva upp mitt tålamod och skaffat nya vanor som innebär lite mer väntan och krångel än tidigare, men som blivit just till en vana.  Ett exempel är att jag har återupptäckt  biblioteket, efter att ha köpt nya hypade böcker i flera år. Det är smärtsamt att reservera en bok och ha plats 400 på kölistan, men så otroligt nyttigt att behöva vänta på något.

Har återupptäckt biblioteket i år.

Har återupptäckt biblioteket i år.

4. Snöbollseffekten i vardagen

Jag valde att inte köra all in och bli 100 procent hållbar på en gång. Men jag känner att köpstoppet också har lett till flera andra förändringar. Jag har tillexempel flugit mindre i år än tidigare år - även om jag inte avstått helt. Jag har också ätit mer vegetariskt och köpt mindre engångsartiklar än tidigare. Plastpåsarna har också minskat drastiskt hemma. Om man tar en sak i taget så blir det enklare att ändra på en till grej, och en till efter det. 

5. Fått Ernst-feeling

Jag har tidigare varit för lat för återbruk, även fast jag tycker om att pyssla och få vara kreativ. Det är främst det tråkiga förarbetets fel. Men i år har jag bland annat målat om två bokhyllor hemma som jag blev väldigt nöjd med. Det är något visst med att ha något hemma som man har gjort helt själv. Nu förstår jag hur Ernst känner sig!

6. Insett hur kul det är att dela med sig

När vi flyttade i somras så rensade vi skoningslöst hemma och sålde en del prylar. Det var väldigt kul att träffa nya människor som berättade hur de skulle använda våra gamla saker på ett nytt sätt. Helt plötsligt fylls prylarna med en historia.

7. Minskade utsläpp

Jag har använt mig av tjänsten Svalna för att mäta mina utsläpp och ska man tro den statistiken, som man får ta med en nypa salt, så har jag minskat mina utsläpp med närmare 1 ton från konsumtion och shopping. Det känns ju helt otroligt – och ett bevis på att det har gjort lite skillnad.

Börja smått och skala upp

Mitt råd om du vill testa ett köpfritt år är att börja i mindre skala. Kanske ta en månad i taget eller tillåta ett kryphål. Mitt fusk var att jag fick handla second hand ibland. Min filosofi är att beteendeförändringar går bättre om man får småfuska, utan att det påverkar helheten för mycket. Mitt 2019 kommer fortsätta i samma klimatsmarta anda. Det kommer inte bli ett nyköpstopp - men köpen ska vara genomtänka och helst producerade på ett schyst sätt. 

Jag vill avsluta med att tipsa om kontot @52veckor som drar igång denna vecka. Där kommer du få tips och utmaningar om hur du blir en mer klimatsmart person.