En vecka med zero waste

Elin 26 jan 2018

På måndag tänkte jag växla upp experimentet och testa zero waste-livet en vecka, alltså totalt sopfritt! Men hur gör man det? Jag ringde Ulrika Naezer, kommunikatör på Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad för att fråga om råd. 2015 blev hon ”Avfallsfria Ada” med målet att inte skapa något avfall under en månad – inte ens från förpackningar.

”Ada”, vad gick ditt experiment ut på?

"I mars 2015 skulle jag testa att inte generera något som helst avfall, bara biologiskt avfall och matavfall.  I övrigt skulle jag leva precis som vanligt. Jag handlade mat på lösvikt i en ekobutik, tog med egna tygkassar när jag handlade, gick till fiskaffären. Kaffe kunde jag få malt direkt i en kaffebutik och tog med hem i en burk. Ville jag ha apelsinjuice köpte jag apelsiner, som faktiskt kommer i sin egen förpackning – skalet - och pressade min egen juice. Många grönsaker behöver man ju inte lägga i påse de har ju sin naturliga förpackning i skalet. Gurkan däremot hade jag jättesvårt att hitta någon som inte var förpackad i plast."

Vad var svårast?

"Vissa saker är omöjliga eller svåra att undvika, som batterier, glödlampor, kuvert, och hudvårdsförpackningar. Jag kunde hänga med min kompis till hennes granngård med kor och få mjölk på glasflaska, men det gick ju inte varje gång. Bland det svåraste var faktiskt att få hem maten.

Ska man göra det här på riktigt, Zero Waste fullt ut, så ska man helst testa under ett år. Med den extrema utmaningen att leva som Avfallsfria Ada vill vi också väcka frågor om samhällsutvecklingen. Trots allt fokus på miljö går den inte åt rätt håll, med produkter av kvalitet som går att laga och uppgradera, färre förpackningar som är enkla att återvinna och mer återbruk. Det finns inte stöd för att vara helt avfallsfri.

Jag skulle byta batteri i min iPhone. Det skulle kosta 1 000 kr. Om jag däremot köpte en ny mobil skulle jag få 800 kr i rabatt. Det slutade med att jag hittade ett sätt att byta det själv ändå. Vi uppmanas till att köpa nytt och inte återanvända saker."

Vad hände sen?

"Jag minskade mitt totala hushållsavfall från 22 kg till 5 kg på en månad. Jag är mer avfallssnål nu och försöker tänka till lite extra. Har jag en utnött t-shirt så får den bli dammtrasor. Jag tar nästan aldrig en take-away kaffe utan dricker i en riktig kopp på stället."

Tips från Avfallsfria Ada:  

  1. Köp inte sånt du inte behöver.
  2. Minska kortidsanvändandet, av till exempel engångsförpackningar eller påsar. Ta med din egen istället.
  3. Köp kvalitet som håller längre.
  4. Våga ifrågasätta och ta inte den enklaste utvägen.
  5.  Analysera situationer i vardagen – vad kan jag göra? Till exempel byta till e-faktura för att minska kuverten i soppåsen.

Hur det går i veckan kan ni såklart följa på mitt instagramkonto @engodcirkel