"Då blir det inga julklappar då"

Elin 30 nov 2018

I flera år har jag lite halvseriöst försökt få min familj att gå med på en julklappsfri jul. Just nu har vi inga småbarn i släkten och jag och mina syskon är alla 20-någontingåldern och kan köpa saker själva. Varje gång har jag blivit nedröstad. 

För några veckor sen kom mamma och pappa med förslaget att vi skulle skippa klapparna helt i år, som ett test. Detta väckte en het debatt i vår familjechatt. Vi  diskuterade secret santa, att bara ge upplevelser eller varför inte en paketlek med loppisgrejer? Men mamma och pappa var stenhårda. Det är allt eller inget. Cold turkey! 

Först jublade jag, men sen vände det och just nu är jag i läget att känna mig kluven. Det känns ju lite som ett straff, eller hur? Som barn var det ju det värsta hotet en kunde tänka sig - att inte få några julklappar. När jag var liten var julklappsönskandet en viktig ritual. I oktober/november satt jag och min lillasyster och ringade in leksaker i kataloger. Vi skrev tre önskelistor, en till farmor och farfar, en till mormor och morfar och en till mamma och pappa med våra 20 mest önskade saker rankade i vill-ha-mest-ordning (var inte bortskämd som barn, det var för att undvika dubbelköp). 

Men hur många av mina jular och klappar minns jag egentligen? Jag vet att jag fick en trehjuling när jag fyllde två år, eftersom det finns en jättegullig bild på det. Men resterande julars prylar flyter ihop. Hur många har jag ens kvar? Julhandeln i år förväntas slå försäljningsrekord. Totalt kommer handeln under december att sälja för nära 80 miljarder kronor eller 7 817 kronor per svensk - detta trots att årets julklapp blev det återvunna plagget. 

Det är sjuka summor och känns ju inte helt försvarbart om man tänker på den klimatpåverkan som konsumtionen har. Trots detta så kommer det kännas lite tomt utan klapparna i år. Jag älskar att ge presenter och fixa överraskningar, inte nödvändigtvis prylar, men gärna små personliga saker med omtanke. Sen undrar jag vad vi ska göra på julafton i stället för klappöppning? Hur tomt kommer det kännas efter julmatskoman och Kalle Anka?

Helt klappfritt kommer det inte bli förresten. Jag och min sambo ska julklappar, men vi har regeln att det ska vara något vi gör tillsammans. Jag lovar att komma med en rapport efter min julklappsfria jul.