Att skapa en hållbar garderob?

Elin 7 mar 2018

Varje år slänger varje svensk i genomsnitt 8 kilo kläder i soppåsen, kläder som det kanske inte är något fel på, och det är ett fullständigt slöseri med resurser. I detta inlägg funderar jag kring mina egna vanor och ger fem tips på hur du kan skapa en hållbar garderob.

1. Kapsla in din stil

Vad är egentligen tidlöst och klassiskt mode? För mig är det att försöka bortse från trender och köpa saker som jag inte kommer tröttna på. Detta har varit min inställning de senaste åren och nu vill jag testa en ny grej – att skapa en kapselgarderob. Det handlar om att minimera sin garderob till färre plagg som kan kombineras på olika sätt under en viss tid. Olika garderober för olika årstider tillexempel.

För att skapa en sådan kan du behöva rensa först. Just nu håller jag på med ett projekt som ska hjälpa mig med det. Alla mina galgar är hängda åt fel håll, varje gång jag använder ett plagg ska det hängas in åt rätt håll. När mars är slut kommer jag rensa ut mina oanvända plagg och göra som i mitt nästa tips…

2. Byta, dela och skänka

Hur ofta hör man av sig till en kompis för att låna ett plagg till någon fest? Jag gör det i alla fall extremt sällan. Klädbibliotek är också en smart grej som jag velat testa länge men inte fått tillfälle för än. Klädbytardagar har jag däremot provat och själv varit med och arrangerat. Säkert har du massor plagg som skulle kunna återälskas av någon annan och det kan göras på olika sätt. Det finns tjänster som kan sälja kläder åt dig som ger dig en del av vinsten, det finns bytesgrupper på Facebook, Tradera, Blocket eller vanliga second hand-butiker. I Linköping kan du även skänka kläder och möbler på Tekniska verkens återvinningscentraler.

Den 14 april arrangeras Sveriges största klädbytardag

3. Handla second hand

På tal om återanvändning. Majoriteten av våra möbler hemma är återanvända. Retro, teak, 60-tal, brunt, ärvt, loppisfyndat. Kollar man istället i min garderob består den till störst del av nyproducerade plagg. Jag har egentligen inget emot att köpa second hand, ändå gör jag det inte lika ofta som att jag köper nytt.

Varför då? Känns det inte lika fräscht? Svårt att hitta saker som passar? Otrendigt utbud? En kombination av allt kanske och att man ofta förknippar second hand med storblommigt och färgglatt. Det kan vara så - men också mycket mer. Själv försöker jag leta efter säkra kort, kvalitet, klassiskt och tidlöst. Flera gånger har jag fyndat begagnade märkeskläder för en hundralapp – och då smakar second hand extra gott!

Förra veckan gick jag en mikrokurs från Myrorna som kanske kan inspirera dig till att handla mer second hand?

4. Investera och ge dina plagg lite kärlek

Det är kanske ingen nyhet, men köper man kvalitet så håller sakerna längre. Tar man dessutom hand om sina kläder så kan de hålla i flera år. Ett tips är att inte tvätta dina kläder så ofta eftersom det sliter på tyget och att vädra istället. Laga om något går sönder, fixa till om det inte passar eller ta hjälp av den lokala skräddaren och skomakaren.

5. Ta modemedvetenhet till en ny nivå

Miljömärkning, tillverkning och material är ett område jag vill lära mig mer om, och som har en stor miljöpåverkan. Så ett tips till mig, och dig, är att läsa på mer om miljömärkningar och material.