Det svåra andra inlägget

Elin 21 jan 2018

Första veckan är avklarad i mitt experiment! Tack för all positiv respons hitills, både på sociala medier och och i verkliga livet. Trots att rubriken på inlägget säger något annat så har det gått förvånansvärt smidigt hitills.

Förra helgen var jag i Lissabon och ställdes inför en rad frestelser. Inte minst från min sambo som tyckte det var roligt att dra in mig i prylbutiker, skratta och peka på allt jag normalt skulle ha köpt... Men inte en spänn drogs från det kontot! Efter semestern blev jag magsjuk och det sänkte både mat- och shoppinglusten. Kanske också anledningen till att det gått extra bra denna vecka?

På tal om sambon. Han har faktiskt också avgett ett anti-köplöfte nu. Han ska inte köpa en enda bok under 2018. Vi har ett ganska stort inflöde av böcker men ganska många av dem är olästa, så under året ska vi båda börja beta av läshögarna eller besöka biblan. Vi bor BOKstavligt talat fem minuter därifrån, men ofta vill jag läsa snackisböckerna som där x antal personer står i lånekö. Då jag tillhör en generation som inte är så van att vänta, så köper jag hellre boken och lägger den längst ner i läshögen - beteendet repeteras sedan om och om igen (en typiskt dålig cirkel).  

Det är inte så mycket ett klimatstatement som att hyllplatserna börjar ta slut hemma... Vi pratade dock om att göra en gallring så att andra kan få nytta av böckerna vi inte vill ha. Att vara cirkulär handlar ju också om att dela med sig. 

Under veckan har jag också gjort en "önskelista" på några grejer jag vill/behöver göra framöver:

  • Lämna in min dator på service. Gamla Bettan har varit min trotjänare i sex år men börjar ge upp. Istället för att köpa en sprillans ny ska jag byta ut lite vitala organ. 
  • Rensa garderoben för att kunna skänka, byta eller sälja. 
  • Sälja möbler vi har i förrådet.
  • Byta nål i symaskinen. Den har varit trasig i fyra år!
  • Byta ut engångsgrejerna hemma: bakplåtspapper, klädrollers etc.
  • Besöka biblioteket, för första gången på lääääänge.