9 månader to go!

Elin 6 apr 2018

Tre månader har nu gått utan en enda nykonsumerad pryl (med undantag från ett köp som gav mig grov klimatångest). Här kommer mina reflektioner hitills.

När jag kom på idén om ett shoppingfritt år i början av januari, var jag ärligt talat ganska nervös. Det fanns ju så många saker på önskelistan. Hur skulle jag kunna motstå de obligatoriska nya vårskorna och vad händer när min mobil lägger av? Men ju fler veckor som har gått, desto lättare har det blivit. Det känns inte lika viktigt just nu med nytt och det är faktiskt ganska spännande med en utmaning. 

Flera personer i min närhet har den senaste tiden gett bort saker frivilligt till mig. Och jag har blivit tillfrågad om att ordna en klädbytardag från en bekant. Det är som att jag blivit en vandrande kontaktannons för delningsekonomi genom att visa att jag är öppen för det. "Här är jag! Vill du byta, dela, låna grejer med varann?".

Det är även kompisar och kollegor som har berättat att de avstod från ett nyköp - inspirerade från mig! Allt detta känns jättekul och jag hoppas att flera kan börja reflektera över sina konsumtionsvanor. En undersökning som Myrorna har gjort visar att:

  • 50 % av svenskarna tycker att de äger för mycket.
  •  83 % har prylar de inte använder.
  • Nio av tio har kläder som de inte använder hemma.

Tankeväckande siffror! Härnäst ska jag rensa ut förrådet och vrår hemma. För mitt experiment handlar inte bara om att avstå från nya köp. För att bli cirkulär måste vi börja dela på det som finns. Mitt fina soffbordet i teak som ligger på vinden just nu gör noll nytta. Så kanske jag ska anordna den där klädbytarkvällen snart för alla som vill och kan? Knytis och klädbyte? Fortsättning lär följa :)

Ps. En sak har jag ju faktiskt nykonsumerat - ett par solglasögon på grund av att de andra paren var repiga eller borta. Såklart hittade jag de försvunna bågarna bara några dagar efter och nu funderar jag på att lämna tillbaka de nya. Bara för att stilla klimatångesten. Vad tycker ni?