Så fungerar sophanteringen

Hushållsavfall

Hushållsavfallet från en- och tvåfamiljshus hämtas varannan vecka. Vanligast är att man har ett 190 liters kärl vid sin fastighet. I din soptunna lägger du väl knutna soppåsar med sorterat hushållsavfall och gröna påsar med utsorterat matavfall. 

I Linköping har vi viktbaserad avgift och på varje kärl sitter en ID-bricka med en unik kod. Vid tömning vägs avfallet och brickan läses av. Mängden avfall ligger sedan till grund för debitering. Det innebär att du själv har möjlighet att påverka dina avfallskostnader genom att källsortera och minimera mängden avfall du slänger i din soptunna. 

Hämtningsdag

För information om ordinarie hämtningsdag kontakta kundservice, telefon 0771-25 26 27 eller gå in på Mina sidor, som du når genom att logga in på tekniskaverken.se. För att kärlet ska kunna tömmas måste det vara utställt på hämtningsplatsen senast kl. 06.00 på hämtningsdagen.

Gröna Påsen

Med Gröna Påsens hjälp blir dina matrester biogas och biogödsel. Det du behöver göra är att sortera matresterna i den gröna påsen, knyta ihop den och alla andra soppåsar med dubbelknut innan du slänger dem i den vanliga soptunnan. 

När påsarna tar slut knyter du en påse (det behöver inte vara en grön påse) runt handtaget på din soptunna. Då kommer chauffören att lämna en ny rulle med påsar när soptunnan töms. Kom ihåg att ta bort den knutna påsen från soptunnan när du fått påfyllning.

Återvinningscentraler

På återvinningscentralerna kan du lämna allt från soffor och farligt avfall till kylskåp och trädgårdsavfall. Vet du inte riktigt hur du ska sortera på plats, finns det alltid personal som kan hjälpa dig till rätta.

Till återvinningscentralerna är privatpersoner välkomna att lämna sitt eget grovavfall med bil och släp eller mindre pick-up (ej med traktorer och lastbilar). Ditt besök kostar ingenting extra. Hur lite eller mycket du än har att lämna. Du har redan betalat genom ditt ordinarie abonnemang för sophämtning. 

Adresser och öppettider till våra återvinningscentraler hittar du här.

Elvinn återvinningsskåp

Som ett komplement till våra återvinningscentraler finns Elvinn – ett smart skåp som gör det enkelt att återvinna sådant som annars lätt hamnar i soporna. Återvinningsskåpen är utplacerade i välbesökta matbutiker med generösa öppettider. Här kan du lämna uttjänta glödlampor, lågenergilampor, batterier, hushållskemikalier och mindre elavfall, det vill säga sådant som du enkelt kan bära med dig. 

Trädgårdsavfall

Vi erbjuder dig som bor i villa hämtning av trädgårdsavfall i kärl. Ett enkelt och smidigt sätt att bli av med det du rensat bort i trädgården! Tjänsten vänder sig till dig som bor i Linköpings tätort, tätorterna Ljungsbro, Berg, Vikingstad, Ekängen, Linghem och Sturefors.

Trädgårdsavfallet hämtas i ett 190 liters kärl som töms varannan vecka under trädgårdssäsongen. Vi ser till att kärlet kommer på plats hos dig. I kärlet kan du smidigt lägga sådant avfall som lämpar sig för kompostering såsom gräsklipp, löv, mossa, ogräs, fallfrukt, skörderester, grönsaksblast, häckklipp och nedklippta buskar. Läs mer.

Hyr en container

När du flyttar, bygger om eller rensar ut hemma uppstår det ofta mycket skräp och avfall. Då är det smidigt att hyra en container. I containern kan du lämna det mesta förutom farligt avfall och elavfall som ska sorteras för sig.

Den kostnad du betalar beror på lite olika saker, exempelvis vilket material som ska slängas, hur mycket det väger och var du bor (transportsträckan). Kontakta vår expert Ubbe så hjälper han dig

Hjälpte denna information dig? Nej