Att tänka på inför mätarbyte

Som leverantör måste vi säkerställa att du som kund debiteras på rätt sätt, därför behöver mätarna bytas med jämna mellanrum, oftast vart 10:e år. Du får ett brev  från oss med förslag på tid när det är dags för din mätare att bytas. 

För att vi ska kunna genomföra mätarbytet måste det finnas en vuxen person närvarande. Vi går inte in hos dig om det endast finns minderåriga i huset. 

Inför byte av elmätare

Det är viktigt att det fria utrymmet framför mätaren är minst 60 cm. Det ska också finnas 70 cm utrymme över mätaren. 

Att byta mätaren tar cirka 15 minuter för vår mätarmontör. Huset kommer att vara strömlöst under den tiden.

Inför byte av fjärrvärmemätare

Det är viktigt att det fria utrymmet runt om mätaren är minst 80 cm, se till att inga möbler står i vägen och blockerar. Ett byte tar normalt sett cirka en timme och under tiden är värmen i huset avstängd. Mätaren är oftast placerad vid din fjärrvärmecentral. 

Inför byte av vattenmätare

Inför bytet av vattenmätaren finns det några saker som du behöver förbereda själv, till exempel test av avstängningsventilerna. Vi kan inte genomföra bytet av vattenmätaren om ventilerna skulle visa sig vara trasiga. Därför är det viktigt att du testar i god tid, så att du hinner att avboka din tid. Därefter kontaktar du en vvs-firma som byter ut ventilerna. När arbetet är färdigt är du välkommen att boka en ny tid för mätarbytet. 

Filmen visar vad du behöver förbereda inför ett vattenmätarbyte. Ett mätarbyte tar normalt sett cirka 15-20 minuter och under tiden är vattnet avstängt.

Kontakta oss

Har du några frågor kring bytet av mätare är du välkommen att ringa Kundservice på 0771 - 25 26 27. 

Hjälpte denna information dig? Nej