Pressinbjudan - Välkommen på ålyngelsläpp på fredag

Pressmeddelande
19 maj 2021 07:15
Ålyngelsläppet som tidigare år skett i juli kommer i år att bli av redan i maj, närmare bestämt nu på fredag den 21 maj. Då sätts cirka 125 000 ålyngel ut på nio olika platser i regionen, bland annat vid Stångån, Sommen och Yxningen. Media är välkomna att vara med under utsättningen.

Tid: Fredagen den 21 maj kl 08.00

Plats: Vi möts vid Shellmacken i Braskens bro, där Tekniska verken möter upp leverantören Scandinavian Silver Eel. Därefter kommer transport ske för utsättning både upp- och nedströms i Stångån.

För mer information kontakta gärna:
Jakob Bergengren, Miljöingenjör på Tekniska verken i Linköping, 070-356 46 05
Jakob.Bergengren@tekniskaverken.se

Bakgrund:
Det europeiska ålbeståndet minskar, bland annat på grund av vandringshinder vid vattenkraftverk och dammar. Utsättningen av ålyngel är en viktig del för att bevara ålbeståndet och en av åtgärderna som Tekniska verken gör, utifrån sina fastställda vattendomar, för att minska påverkan från sina vattenkraftverk. Tekniska verken är även med i projektet ”Krafttag ål”, tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten och flera andra kraftbolag. I Krafttag ål är ett delprojekt så kallad Trap &Transport där man fångar lekmogen ål och transporterar ut den till havet förbi vattenkraftverken. I Östergötland fångas den lekmogna ålen i Sommen, Roxen och Glan.