BBC uppmärksammar Linköping och Tekniska verken i både radio och tv

Bild: Klas Gustafsson, vice vd på Tekniska verken, intervjuas av Lucia Blasco. Med på bilden även producent Mike Lanchin.
Pressmeddelande
24 april 2020 12:31
Bara 13,5 procent av allt avfall i världen återvinns, resten grävs ner, dumpas i havet eller eldas upp utomhus. Linköping och Tekniska verken är världskända för hur avfall tas om hand på ett miljövänligt och smart sätt. I mars besökte BBC World News Tekniska verken och intervjuade Klas Gustafsson, vice vd, och nu sänds inslagen i både radio och tv.

BBC World News har uppmärksammat det stora globala problemet med avfall som inte tas om hand på rätt sätt och därför är ett stort miljöproblem för både människor och djur. Men det finns ljus i tillvaron menar de, och lyfter fram Linköping och Tekniska verken som en förebild där bussarna går på biogas och energi återvinns ur avfall och blir el och fjärrvärme, efter att det sorterats ut, återbrukats eller materialåtervunnits så långt som möjligt.

- Det är fantastiskt roligt att våra kunskaper sprids ut i världen och förhoppningsvis kan påverka synen på avfall som en resurs och inte ett problem som bara ska dumpas någonstans! Vi har tidigare haft New York Times här som gjorde ett helsidesreportage om oss, som gav ringar på vattnet och genererade fler internationella reportage bland annat i Holländsk tv. Hösten 2018 var jag inbjuden till England av HRH Prins Charles att prata om hur vi bygger världens mest resurseffektiva region, så vi inspirerar helt klart till en bättre värld, säger Klas Gustafsson, vice vd på Tekniska verken i Linköping.

Lucia Blasco, reporter på BBC World News, besökte Sverige och Linköping för att intervjua bland andra Tekniska verkens vice vd Klas Gustafsson om Tekniska verkens syn på avfall och hur man konkret arbetet med det. Samtidigt har hon också besökt ett bostadsområde i Paraguay som ligger precis vid en deponi, och en ungdomsorkester som spelar på instrument tillverkade av sopor, och vävt ihop de olika delarna som nu sänds i längre reportage i både tv och radio. Lucia Blascos slutsats är att om avfall betraktas som en resurs, istället för som sopor, så kan värde skapas både i form av energi och vacker musik.

Här finns tv-inslaget

Här finns radioinslaget

För mer information kontakta gärna:
Klas Gustafsson, vice vd, Tekniska verken i Linköping, 070-894 82 17
klas.gustafsson@tekniskaverken.se