Pressinbjudan - workshop om ozonrening 14 mars

Pressmeddelande
08 mars 2019 10:52
Tekniska verken i Linköping bjuder in till en workshop om ozonrening för avancerad avloppsvattenrening. I september 2017 invigdes Tekniska verkens läkemedelsreningsanläggning på Nykvarnsverket. Dåvarande miljöministern Karolina Skog var på plats för att klippa bandet till Sveriges första permanenta fullskaliga rening av läkemedelsrester i avloppsvatten.

Vattnet renas med hjälp av ozon och det nya reningsteget tar bort mer än 90 procent av läkemedelsresterna som finns i avloppsvattnet som kommer till Nykvarnsverket i Linköping.

Karolina Skog sa i sitt invigningstal att "Tekniska verkens anläggning är en förebild som vi hoppas att flera kommuner ska inspireras av och ta efter. Tekniska verken, som investerat i och drivit fram den här anläggningen, är miljöpionjärer i Sverige. Jag är djupt imponerad och är säker på att både nationella och internationella delegationer kommer att stå på kö för att få se hur läkemedelsreningen fungerar här i Linköping" .

Nu bjuder Tekniska verken i Linköping in forskare, ingenjörer, konsulter, myndigheter med fler till en workshop om ozonrening för avancerad avloppsvattenrening.

Workshopen är ett samarbete mellan de tre EU-projekten CWPharma, CleanWater och LIWE-life. Alla tre projekt har som mål att minska flödet av läkemedelsrester i naturen. Under workshopen kommer resultat att förmedlas och diskuteras i grupper.

Medarrangörer är Länsstyrelsen i Östergötland, Lunds Universitet, Aarhus Universitet (DK), Berlin Centre of Competence for Water (DE), VA-kluster Mälardalen, VA-teknik Södra och Linköpings kommun

Antalet anmälda deltagare är ca 70 st.


Workshopen innehåller bland annat:

- Översikt av fullskaleanläggningar för ozonering
- Planering och design av ozoneringsanläggningar
- Drift och underhåll av ozoneringsanläggningar
- Parallella workshopsessioner
- Visning av Linköpings ozoneringsanläggning och MBBR

 

Datum: Torsdag 14 mars
Plats: Tekniska verkens huvudkontor, Hörsalen, Brogatan 1, Linköping
Tid: Media hälsas varmt välkomna mellan 8.45 och 10.45, observera att workshopen startar 9.15.


För mer information kontakta gärna:
Robert Sehlén, processingenjör affärsområde Vatten & Avlopp, Tekniska verken i Linköping
013-20 83 37
robert.sehlen@tekniskaverken.se

 
Länkar till beskrivning av EU-projekten:
http://www.cwpharma.fi/en-US/
https://www.swedenwaterresearch.se/en/projekt/bonus-cleanwater/
https://blogg.lidkoping.se/angensarv/projektbeskrivning/