Nytt år och nya möjligheter för Gröna Påsen

Pressmeddelande
16 januari 2019 16:47
Plockanalyser från förra året visar att nästan 40 procent av Linköpingsbornas matavfall inte hamnar i gröna påsen. Men nytt år innebär nya möjligheter och nya utmaningar, träning och bättre mat. Så varför inte även bli bättre på att sortera sitt matavfall?

Varje år gör Tekniska verken i Linköping plockanalyser för att se hur mycket matavfall som sorteras i gröna påsen och hur mycket som slängs i "vanliga" soppåsen med restavfall. Plockanalysen visar att nästan 40 procent av matavfallet ligger i fel påse. För att kunna återvinna mer matavfall behöver fler sortera mer.

Plockanalysen visar också, när vi jämför matavfall som sorterats i gröna påsen med matavfall som slängts i påsen med restavfall, att andelen matsvinn är mindre i gröna påsen. Matsvinn är sånt som slängs i onödan och som skulle kunnat ätas upp om det hade hanterats annorlunda.

Så en god idé i början av det nya året är att sortera mera och att minska matsvinnet på en och samma gång. 

När matresterna sorteras i gröna påsen så återvinns de till biogas som kan driva både Linköpings bussar och biogasbilar. Samtidigt bildas också näringsrik biogödsel som sprids på åkermark så att näringen kan komma till nytta igen när ny mat odlas i jordbruket. På så sätt tas både energin och näringen i matavfallet till vara. Biogas ersätter fossila fordonsbränslen, och biogödsel kan användas istället för konstgödsel. 


För mer information kontakta gärna:
Johan Borg, Avdelningschef hushållsavfall, Tekniska verken, 013-20 81 19
johan.borg@tekniskaverken.se