Test med en kvart längre gatubelysning

Tryggare med tidigare belysning på eftermiddagen när mörkret faller
Pressmeddelande
06 november 2018 12:40
Under årets två sista månader tänds utebelysningen i Linköping ungefär en kvart tidigare på eftermiddagen för att öka allas trygghet.

På 45 år har Linköpings kommun inte ändrat den automatiska inställningen som gör att gatubelysningen slås på när en viss grad av mörker smugit sig på. Istället för att som tidigare låta gatubelysningen slås på vid luxtal 20, så ändras det nu till 30 lux. Det är svårt att på förhand veta exakt hur mycket tidigare gatubelysningen tänds eftersom det beror på vädret (ljus himmel eller molnigt), men troligtvis innebär det mellan 10-20 minuter tidigare tändning av belysningen.

Under testperioden kommer inställningen att ändras på det ljusrelä som tänder merparten, dock inte all, belysning i Linköpings centralort och några närliggande tätorter; Ljungsbro, Linghem, Tallboda, Malmslätt, Vikingstad och Sturefors samt delar av Berg och Ekängen.

Linköpings kommun gör det här under november och december i samarbete med Tekniska verken, för att skapa ökad trygghet för alla.