Vi förnyar Apotekaregatan

Tillsammans med Linköpings kommun förbättrar vi Apotekaregatan under 2019 och fram till våren 2020. Vi på Tekniska verken ska uppdatera hela ledningsnätet och byta fjärrvärmeledningar, vatten- och avloppsledningar, elnät och bredband. Kommunen kommer sedan att göra om gatan till en gränd i city likt Nygatan med ny natursten, nya träd och konst.

Apotekaregatan är en av Linköpings äldsta gator och senast den byggdes om var på 1970-talet. Tyvärr så är gatan inte anpassad för så många transporter som kör på Apotekaregatan idag. Därför ska Linköpings kommun bygga om gatan och samtidigt passar vi på att uppdatera alla våra ledningar som är viktiga för att Linköpingsborna ska få värme, vatten, el och bredband.

Till dig som har bilen parkerad på Torggatan

Från och med måndag den 17 juni kör du som har bilen parkerad på Torggatan dit och ifrån via Nygatan och Djurgårdsgatan. Detta behöver du göra eftersom Storgatan är avsängd för biltrafik under hela sommaren.

Trafikomläggning till Filbytergallerians garage

Från och med den 10 juni kör du via Grådbrödragatan för att ta dig till Filbytergallerians garage. Vägen via Storgatan är avstängd.

Den gröna linjen visar hur du når garaget från Kungsgatan. Den röda sträckan från Storgatan är avstängd från och med 10 juni 2019. Klicka på kartan för en att se en störra bild.

Arbetet sker i två etapper

Arbetet är uppdelat i två etapper och där vi börjar med den första etappen den 1 april 2019

Etapp 1 (blå markering): Vi byter ut hela ledningsnätet (fjärrvärme, vatten- och avlopp, el och bredband) med start den 1 april 2019. Vi planerar att vara klara med ledningsarbetet den 1 juni 2019.

Du kommer alltid kunna nå Filbytergallerians garage. Nu behöver du köra via Grådbrödragatan för att nå Filbytergallerians garage.

Kommunen kommer sedan att bygga om gatan med start den 1 september 2019 och de planerar att vara klara våren 2020.

Etapp 2 (grön markering): Vi byter ut hela ledningsnätet (fjärrvärme, vatten- och avlopp, el och bredband). Vi började arbetet den 1 juni. Planen är sedan att vara färdiga den 31 augusti.

Du kan se en interaktiv karta över grävningen längst ner på denna webbsida.

Linköpings kommuns arbete

Du kan läsa mer om det arbetet som kommunen ska göra på Apotekaregatan på Linköpings kommuns hemsida.

Under hela sommaren blir Storgatan mellan Läroverksgatan och Sankt Larsgatan gågata. Du kan läsa mer om det på Linköpings kommuns hemsida.

Anmäl dig till e-postutskick

Vi kommer under grävningen skicka ut e-postutskick ungefär en gång i veckan med information och uppdateringar på hur arbetet går. Om du är intresserad av att få detta kan du anmäla dig här nedanför.

Anmäl dig här

Frågor och svar

Varför gräver ni på sommaren?
I Apotekaregatan går en av stadens största fjärrvärmeledningar som försörjer stora delar av Linköpings innerstad med värme. På sommaren är det inte lika stort behov av värme, så därför klarar det befintliga nätet av att förse hela innerstaden med värme även fast vi byter ut ledningen i Apotekaregatan.

Varför måste Tekniska verken gräva upp gatan?
I Apotekaregatan har vi inte bytt ledningar på mycket länge. De äldsta ledningarna i gatan är från 1960-talet. I och med att Linköping växer och så ställs det högre krav på ledningarna idag. Och när kommunen ville bygga om gatan är det lika bra att vi passar på att byta hela ledningsnätet på samma gång.

Kommer ni att jobba på natten?
De ordinarie arbetstiderna kommer vara mellan 06.30 och 16.00 men det kan förekomma att vi måste arbeta kvällar eller nätter. Vi försöker alltid skriva här på webben när vi behöver genomföra nattarbete.

Kontakta oss vid frågor

Projektledare, Lars Jigered: 013-20 92 79
Driftcentral: 013- 20 80 20

Apotekaregatan

Hjälpte denna information dig? Nej