2012

År 2012 tändes den åttonde upplagan av Vinterljus. Det kreativa temat var "Träd fram i ljus". Promenadslingan gick längs Stångån Kinda kanal mellan Drottningbron och Tannefors slussar, en vacker plats med mycket spännande historia. Flera av platserna är nu permanenta och lyser året om.

Vinterljus 2012

 Om installationerna

”Som ljusdesigner är Vinterljus en spännande möjlighet att arbeta med objekt och områden som annars kanske inte skulle få samma uppmärksamhet. För min del är det första gången jag deltar. Här har jag fått arbeta med både stora och små penslar i ett slingrande landskap längs Stångån Kinda kanal. Årets Vinterljus blir en härlig mix mellan olika uttryck och känslor, där en del av belysningen är tillfällig och en större del kommer att bli permanent. Upplev området på nytt under Vinterljus 2012.”

Robin Hedman, Ljusdesigner, Tekniska verken

Drottningbron "Full av liv"

Drottningbron ger en sammanfattning av årets Vinterljus - ”Träd fram i ljus”. Ett lövverk i brotaket exponeras med hjälp av strålkastare och skapar en lek med skugga, ljus och lysande träd. Här samsas stort och smått, sida vid sida. Även minsta obetydliga trädskott kan växa sig starkt och bli en del av en enorm lövsal.

Fågelholken
Schhh… lågmält och diskret finns den plötsligt bara där och smälter på ett naturligt sätt in i sin omgivning. Vem ser den först? Ibland är de vackraste installationerna de som man knappt lägger märke till.

Ladugårdskallan "Maskerad"
Platsen andas drama och mystik. I mörkret anas plötsligt en källa, som har fått ett helt nytt uttryck. Använd din inlevelse och dröm dig bort till antikens teaterscen.

Lusthuset "Klätt till fest"
Det pittoreska lusthuset och dess vackra omgivning är en naturlig samlingsplats, som är värd att lyftas fram ur skuggan. Kliv in i en romantisk och trivsam miljö. Kanske kommer dina ögon att glittra lika mycket som kristallerna i taket. Och innan du vänder ryggen till - släng ett extra öga på den härliga effekt spegelbilden ger i vattnet.

Pumpbron

Här får du se en annan spännandesida av bron, en industriell bro i ett naturnära område. Bron sammanlänkar två sidor av Stångån, som båda är fantastiska på sitt sätt, med röda mattan. Gör entré!

Vardagsrummet
Vardagsrummet är en plats för umgänge, vila och upplevelser. Det är också vår naturliga samlingsplats. Nu flyttas vardagsrummet ut i naturen. Luta dig tillbaka och bli en del av en lysande installation.

Hjälpte denna information dig? Nej