Vinterljus 2020

Tekniska verken är samarbetspartner till Vinterljus 2020 som pågår mellan 13 december–3 januari.

Vinterljus 2020 är ett samarbete mellan Linköpings kommun, Tekniska verken och Visit Linköping & Co. Vinterljus (tidigare Novemberljus) startade år 2005 som ett sätt att uppleva staden i ett nytt ljus. Med ljussättningarna blir staden vackrare, säkrare och tryggare. I år kommer slingan sträcka sig till nya områden för att locka fler att upptäcka det nyligen upprustade och vackra området kring Stångån och Nykvarnsholmen.

Vi bidrar med flera ljusinstallationer

I år bidrar vi med fem installationer till Vinterljus. Vi har även passat på att installera ny belysning längs med gång- och cykelvägen vid vårt huvudkontor på Brogatan.

Elementärt, Tekniska verkens kontor

Tekniska verken i samarbete med Philips Hue och Ljus i Hem i Norrköping

I 100 år har Tekniska verken byggt grunden för att Linköping ska fungera. Lika naturligt som de fyra elementen, lika naturlig är vår roll i staden. Vi lyser upp vår stad och ditt hem. Med hjälp av eld omvandlar vi avfall till värme och el. Vi renar vatten och använder dess kraft till förnybar energi. Vind får energiproduktionen att snurra och under jord finns våra ledningar som gör att värme, el, bredband och vatten kommer hem till dig. 

Tillsammans med dig ser vi också till att planetens resurser används på ett bättre sätt. Med din hjälp återbrukar, återanvänder och återvinner vi både material och energi. Elementärt, käre Linköpingsbo. 

Ledtråden, Gumpekullabron

Niklas Jurander, Tekniska verken i samarbete med Linköpings kommun

Installationen skapar en ny skepnad i mörkret och för samtidigt samman luften och vattnet, genom den reflektion som ljuset ger på Stångåns yta. Visionen är att bygga en tryggare miljö kring och på bron.
Kanske blir det också ett nytt landmärke att ta sikte på när du promenerar efter mörkrets infall?

I skuggan av natten, Tullbron

Robin Hedman, Tekniska verken i samarbete med Linköpings kommun

Samspelet mellan ljus och mörker är helt avgörande för hur vi tolkar och upplever världen omkring oss. Med ljus vägleder vi dig i vintermörkret, till en stilla bro i en stad, som binder samman delar av en stad som sjuder av liv och rörelse. Virvlande vatten som möter fast sten. Det var denna konstrast mellan olika element som väckte idén till belysningen av Tullbron.

Brons karaktär lyfts fram med permanent belysning och binder samman brofästena med en lysande linje. Rörelsen runt bron avspeglar sig i ljusinstallationen i en ständig kamp för att uppnå balans, harmoni, ett lugn. Under bron finns en korridor av ljus där du kan stanna upp och blicka ut mot andra sidan, och se staden i ett helt nytt ljus.

När ljuset flyttar in, Hamnparken

Robin Hedman och Niklas Jurander, Tekniska verken i samarbete med Linköpings kommun

Hamnparken, en grön oas på dagen, som på kvällen bildar en mörk vägg av träd. Till årets Vinterljus kan du njuta av en ny permanent parkbelysning som ökar känslan av trygghet och låter färger bölja fram likt ett hav i trädkronorna. Färgerna bryts i vågorna och skapar nya världar av ljus. Välkommen till Hamnparken, och se ljuset flytta in!

Rymd, Stångebrofältet vid Gumpekullabron

Projektgruppen för Vinterljus
Vila på en varm sten och blicka uppåt, in i rymdens hemligheter. Här kan du känna jordens värme och trygghet, medan du drömmer dig bort. Ljusen i trädet glimmar som stjärnhimlen, och ovanför dig spelar olika färger sakta mot den mörka natthimlen. Ljuset leder blicken uppåt längs trädets grenar, och låter dig färdas i tanken ända ut i universum.

 

Hjälpte denna information dig? Nej