Drönarflygning över fjärrvärmenätet i Borensberg

Måndagen den 21 mars klockan 22.00 påbörjar vi en drönarflygning över fjärrvärmenätet i Borensberg.

Syftet är att leta efter läckage i fjärrvärmenätet så att vi kan säkerställa leveranssäkerheten till våra fjärrvärmekunder och minska miljöbelastningen genom ersättning av förlorat fjärrvärmevatten. Med hjälp av flygburen termografering kan man lokalisera dolda, underjordiska läckor på fjärrvärmeledningarna.

Flygningen beräknas vara klar under natten till tisdag.

Frågor och svar

Här kan du få svar på vanliga frågor om drönarflygning över fjärrvärmenätet.

 

Har du fler frågor?

Kontakta oss på tel 0771-25 26 27. När flygningen genomförs kommer det att finnas en bil från Tekniska verken i närheten, de kan också hjälpa dig att svara på dina frågor.

Mätningarna görs med drönare och med en avancerad värmekamera som ger skarp bild trots stort avstånd och snabb hastighet. Förutom utmärkt bildkvalitet får vi fram exakta temperaturvärden som vi sedan använder för analys och prioritering av eventuella åtgärder.

Drönaren flyger på ca 50 meters höjd över fjärrvärmenätet.

Vi har tidigare skrivit om att flygningen ska ske. Vi är helt beroende av rätt väderförhållanden för att termograferingen ska ge bästa möjliga resultat. Därför behövde beslutet om exakt dag ske med kort varsel.

Vi färgar fjärrvärmevattnet med ett grönt färgämne som heter pyranin. Detta är för att vi snabbt ska kunna upptäcka en läcka och laga den i tid. Gör vi det, minimeras de skador och konsekvenser som annars kan ske av läckan. 

Om du ser grönt vatten i marken så finns en läcka i fjärrvärmenätet. Håll avstånd från vattnet, det kan vara mycket varmt.  

Har du upptäckt grönt vatten i kranarna eller ute på gatan?

Kontakta oss på telefonnummer 0771-25 26 27 (vardagar 08–17).
Sker läckan på övrig tid kontaktar du oss på 013-20 80 20 (Linköping) eller 0150-579 00 (Katrineholm).

Vattnet färgas med pyranin, som är ett helt ofarligt färgämne och är godkänt av Livsmedelsverket. Bland annat används det till att färga schampo och diskmedel grönt. Pyranin används för att färga fjärrvärmevattnet i flera svenska städer.