Så kan du spara energi

För att energin ska räcka till alla i framtiden krävs att vi använder den smartare! Spara energi genom att tänka efter en extra gång och bara använda så mycket som du behöver.

Minska ditt avtryck

I have nothing to wear!

Tänk efter en gång extra, behöver du köpa de där nya par jeansen eller den senaste mobilen? Kanske går dina gamla att laga eller att du istället kan köpa på second hand? Ge bort och önska presenter som är en tjänst istället för en sak. Satsa på kvalitet istället för kvantitet så håller prylarna längre. Allt det tillsammans minskar ditt avfallsfotavtryck.

Tänk på vad du stoppar i dig!

Vintern är den rätta tiden att använda svenska rotfrukter i matlagningen. Svenska rotfrukter är inte bara goda – de är energieffektiva också! Genom att äta närodlade rotfrukter istället för importerade eller växthusodlade grönsaker gör du gott för miljön och minskar ditt ekologiska fotavtryck. Ett annat sätt att minska ditt ekologiska fotavtryck är att äta mindre kött och istället äta mer vegetariskt.

Sortera rätt

Sortera och återvinn de material som går och låt resten gå till energiåtervinning. Hjälp att sortera rätt får du med sorteringsguiden.

Elprylar

Standby – ett läge som suger

Du stänger väl av datorn och alla tillbehör som exempelvis din skrivare med strömbrytaren samt drar ur batteriladdaren när den inte används? Alla apparater i ditt hem som inte är avstängda med strömbrytaren använder energi, även när de står i standby-läge. Dessutom minskar du risken för brand.

Hur laddar du?

Tänk på att ta ur laddaren till mobilen och andra apparater ur eluttaget när de inte används. Förutom att du sparar energi minskar du även brandrisken.

Energisparläge på TV:n

Nya tv-apparater har ofta energisparlägen som automatiskt kan anpassa bilden efter ljuset i rummet med hjälp av en ljussensor. Om du släcker några lampor i tv-rummet så kan tv:ns energianvändning minska.

Värme

Sänka värmen

Prova att sänka temperaturen hemma en grad eller två. Bor du i villa ger varje grads sänkning cirka 5 procents minskning av energianvändning för uppvärmning. På med tjocktröjan och farmors stickade raggsockar.

I köket

What's cooking?

Ska du koka vatten till te och kaffe är det smart att använda en vattenkokare eftersom det sparar både energi och tid. Behöver du värma en portion mat eller två, då är mikron ett smart och energieffektivt alternativ. Du kan även använda vattenkokaren när du ska koka upp vatten till potatisen, äggen eller grönsaker. När vattnet kokat upp är det bara att fortsätta matlagningen på spisen.

Ta tempen!

Var noga med att ha rätt temperatur i kyl och frys. Rekommenderat för kylskåpet är +5 grader och för frysen -18 grader. Varje extra grad kallare ökar energianvändningen med cirka 5 procent. Låt även den varma maten svalna innan du lägger in den i kyl eller fryser in den.

Locket på när du lagar mat

Med lock på kastrullen använder du bara en tredjedel så mycket energi jämfört med om locket är av.

Mitt i prick

Värm inte upp en större spisplatta än du behöver när du lagar mat. Välj en spisplatta som är ungefär lika stor som kastrullen så sparar du energi.

Stäng av suget

Köksfläkten drar inte så mycket el, men energin som går åt för att ersätta den uppvärmda inomhusluften som köksfläkten drar ut ur huset kan vara mer än tio gånger så stor. Modernare köksfläktar har energimärkning.

Tina fryst mat i kylen istället för i micron

Försök att ta ut maten från frysen i god tid och låt den tina i kylen istället för i micron, det mår maten bättre av.

I badrummet

Baddare på att bada?

Tänk på att till ett bad i badkaret går det åt fyra gånger mer vatten än om du väljer att duscha i tre minuter.

Droppar du pengarna i handfatet?

Att åtgärda droppande kranar, byta till snålspolande duschmunstycke och blandare med energisparfunktion kan minska vattenanvändningen med upp till 40 procent.

Används handdukstorken?

Har du en elektrisk handdukstork i badrummet som står på året runt kan den dra så mycket som 600 kilowattimmar per år. Stäng av den när den inte används.

Åk med stil!

Åk tåg, buss eller ta cykeln när du kan. Om det inte går så är det bra att samåka. Tar du någon av Linköpings stadsbussar åker du dessutom på dina egna matrester.

Hjälpte denna information dig? Nej