Restavfall i vanliga soppåsen

När du sorterat ut allt som ska till annan återvinning blir det en del kvar som du slänger i vanliga soppåsen hemma. Det skräpet kallas för restavfall. (I soporna slänger du också de gröna påsarna med matavfall och om det kan du läsa mer på sidorna om Gröna Påsen.)

Vad är restavfall? 

Restavfall kan vara väldigt många olika saker. Det är nästan enklare att förklara vad restavfall inte är. Allt som blir kvar när du sorterat det du kan till insamlingen för tidningar och förpackningar, matavfall, farligt avfall, elavfall, kläder osv är restavfall. Här är några vardagsexempel: 

  • Tandborstar, diskborstar, disksvampar, hushållspapper och servetter
  • Tandtråd, tops, plackers, tandpetare, hår från hårborsten.
  • Mindre leksaker som inte innehåller batterier. Större saker lämnas på återvinningscentralen. 
  • Blöjor, bindor och tamponger mm
  • Trasiga skor
  • Snus och fimpar
  • Penslar
  • Klisterdekaler, tejprester, presentsnöre, andra snören

Biogassopbilar tömmer soptunnan

Det ni slänger i soptunnan hemma (påsar med restavfall och gröna påsar) kommer Tekniska verkens sopbilar och hämtar. Sopbilarna går på biogas och de åker runt i kommunen alla vardagar i veckan året runt. Till och med på julafton om det behövs!

Varje soptunna har en röd "tag" eller bricka som gör att vi vet vems soptunna det är vi tömmer. Det är viktigt eftersom avfallet från soptunnan vägs. Vikten sparas med hjälp av en dator i bilen och när det sen är dags att betala räkningen för sin sophämtning så betalar man bland annat för de kilo avfall man slängt i soptunnan.  

Så går det till när dina sopor blir fjärrvärme, fjärrkyla och el. 

Så här går det till:  

  1. När chaufförerna har ett fullt lass med soppåsar så åker de med sopbilen till Gärstad avfallsanläggning. 
  2. Där tippar de av påsarna vid den optiska sorteringsanläggningen som sorterar alla soppåsar.
  3. Sorteringsmaskinen sorterar de gröna påsarna med matavfall för sig och övriga påsar med restavfall åker vidare på ett transportband in till Gärstadverket.
  4. I Gärstadverket blir restavfallet ett bränsle när Tekniska verken gör fjärrvärme, fjärrkyla och el. Om restavfallet är väl sorterat så finns det inte kvar något här som skulle kunnat materialåtervinnas. Då är det bra att ta vara på energin som fortfarande finns i avfallet. Genom att göra så tar man vara på en resurs som annars inte kan användas till något annat. #avfallstrappan steg 4  -energiåtervinning

Allt i påsar med dubbelknut! Inget löst skräp i soptunnan. 

Allt du slänger i soptunnan ska ligga i plastpåsar med dubbelknut eftersom alla soppåsar ska sorteras i optiska sorteringsanläggningen. Det gäller ALLA påsar, även de med restavfall, och det är superviktigt!  Löst avfall lägger sig i vägen och ställer till med stopp och trubbel i anläggningen och då blir det svårare att återvinna de gröna påsarna med matavfall. Allra bäst fungerar det när påsarna kommer hela och fina för då blir sorteringen bra. 

 

Hjälpte denna information dig? Nej