Elavfall

I Sverige ska vi sortera ut och lämna vårt elavfall till återvinning.  Men vad är egentligen elavfall och varför är det viktigt att återvinna det? 

För att veta vad som räknas till elavfall finns det några knep att ta till: Lyser, blinkar eller låter saken? (eller har den kunnat det). Har den en sladd eller ett batteri? I så fall är den ett elavfall. 

Exempel på elavfall: 

  • Olika sorters elektronik -leksaker, klockor, radio och tv med mera. 
  • Mobiltelefoner, surfplattor och datorer.
  • Eltandborstar, locktänger och hårtorkar. 
  • Lampfötter med sladd, brödrostar, kaffebryggare (ej kannan)
  • Lysrör, lågenergilampor och glödlampor.
  • Spisar, diskmaskiner, tvättmaskiner, kylskåp och frysar.
  • Batterier
  • Handverktyg som borrmaskiner och skruvdragare. 

Det finns flera sätt att lämna elavfall på 

På våra tre återvinningscentraler Gärstad, Malmen och Ullstämma kan Linköpingsborna lämna sitt elavfall. Här tar Tekniska verken emot alla typer av elavfall. Mindre sorters elavfall kan lämnas i Elvinn -ett återvinningsskåp som finns vid lite större matbutiker. De butiker som säljer elektronikprodukter är också skyldiga att ta tillbaka likadana produkter. 

Elvinn ser ut så här: 

I Elvinn kan du lämna till exempel:  

Småbatterier

Det går bra att lämna alla typer av batterier, både vanliga och uppladdningsbara som inte längre fungerar.

Lampor (ej lysrör)

Lämna alla typer av glödlampor och lågenergilampor, men inte lysrör. Lysrör lämnar du istället på återvinningscentralerna.
Lägg lampor med trasigt glas i en plastpåse innan du kastar dem.

Småelektronik

Alla typer av elektronik och små elapparater som är trasiga. Större artiklar hänvisar vi till återvinningscentralerna.

  

Vad händer med elavfallet? 

Det är ett företag som heter Elkretsen som tar hand om allt elavfall i Sverige. De hämtar elavfallet från våra återvinningscentraler och kör det till återvinningsanläggningar. Där plockar man isär produkterna för att kunna återvinna så mycket som möjligt av materialen. Resten går till energiåtervinning och av energin blir det fjärrvärme och el. Det kan till exempel handla om viss plast, tyg och trä. Elavfall innehåller ibland också farliga ämnen och material som inte ska cirkulera i nya produkter. Därför är det viktigt att ta dem ur kretsloppet eftersom de kan vara skadliga för naturen och människor. 

Varför är det viktigt att vi återvinner elavfall? 

Elavfall består av flera olika material som till exempel plaster, glas, farliga ämnen och de innehåller nästan alltid metaller. Genom att återvinna material och metaller kan vi spara resurser. 

Det finns stor nytta med att återvinna metaller som aluminium, stål, koppar, guld och silver. Det beror bland annat på att det går åt mycket energi för att ta fram "ny" metall men också för att det skapar stora mängder avfall.

Att ta fram ett kilo koppar leder till hela 400 kilo gruvavfall (!). Genom att återvinna produkter och sortera ut kopparen kan vi spara oerhörda mängder gruvavfall. Varje år.  

Återvinning av till exempel aluminium sparar 95 procent i energi jämfört med att ta fram ny aluminium – och metaller kan faktiskt återvinnas hur många gånger som helst! Det gäller bara att vi lämnar dem till återvinning. 

Många har gammal elektronik liggande hemma som inte fungerar och som ingen använder längre. Hjälp till och lämna in det till återvinning så sparar vi på jordens resurser! 

Hjälpte denna information dig? Nej