Sagan om Albin

Vill du hellre läsa på papper? Skriv i så fall ut den här filen.

Albin går på toaletten

Det är en helt vanlig dag hemma hos Albin. Albin bor hemma hos mamma och pappa i ett helt vanligt hus. Han är sex år gammal. Igår kväll åt Albin spaghetti och köttfärssås till middag. Maten har snart gått igenom Albins kropp och han behöver gå på toaletten. Albin behöver tömma kroppen på både bajs och kiss. När Albin är klar så behöver han torka sig i rumpan. Då märker han att pappret nästan är slut! Albin tar det lilla som finns kvar på rullen och ropar sedan efter mamma; - Mamma toapappret är slut! Kan du komma med mer? Mamma Cecilia märker att toapappret är slut i hela huset, men hon tänker att hushållspapper är samma sak. Albin torkar sig med hushållspappret och spolar sedan ner bajset, kisset, vattnet, toapappret och hushållspappret. Så mycket vet Albin, att när han trycker på spolknappen kommer allt som finns i toaletten att försvinna bort från hans hus, men vad som händer sedan har han ingen aning om.

Början på resan

I toaletten bor vattendroppen Dripp, tillsammans med hela sin släkt. Deras uppgift är att föra allt vi spolar och slänger i toaletten till fabriken där vattnet renas från bajs och kiss. Den här gången träffar Dripp och hans familj på bajskorven Bruno, kissdroppen Gullan, toapappret Tova och hushållspappret Hugo som blev nerspolade av Albin. Dripp är glad över att få träffa nya vänner, speciellt sin kusin Gullan som genast trivs med Dripp och hans släkt.

Hushållspappret Hugo

Dripp blir däremot lite förvånad över att få se hushållspappret Hugo i gänget, honom känner han inte igen. Hugo vill vara i papperskorgen och inte i toaletten. Han känner sig utanför. Hugos uppgift är att suga upp vatten och inte att torka rumpan med. Men nu är han där och måste färdas med sina nya vänner genom ett långt rör under marken till reningsfabriken. Under färden så har Tova och Bruno löst upp sig till små bitar och blandats med vattnet medan Hugo fortfarande ser ut som han gjorde från början. Vid fabriken möts vännerna av ett galler som ska sortera bort stort skräp som inte ska vara där. Sällskapet måste nu säga farväl till Hugo eftersom han var för stor för att slinka genom gallret med Dripp och de andra.

Hugo fastnar på gallret tillsammans med det andra skräpet som har hamnat fel. Till exempel topsar, metall- och plastföremål. Hugo och de andra som fastnat i gallret torkas och skickas till ett annat verk där de blir till el och värme.

Småskräp

Från andra hus kommer annat skräp som matrester, kaffesump, sand och annan geggamoja som också har spolats ner i handfat och toaletter. De kan ta sig förbi gallret utan att fastna. För att geggamojan inte ska förstöra maskinerna i fabriken så sorteras de ut. Människorna som jobbar på reningsverket häller ner ett ämne i vattnet som drar ner det till botten.

Bajs luktar äckligt

Trots att Hugo och andra ovälkomna saker har sorterats bort så är vattnet väldigt smutsigt. Det är brunt och luktar äckligt. För att komma vidare så får Dripp, bitar av Bruno och de andra vännerna färdas upp för en sorts skruv. Det känns nästan som en berg- och dalbana..

Vännerna vilar

Efter skruvarna förs de till en bassäng. Här ska de ta det lugnt och låta olika sorters rester, till exempel matresterna, sjunka till botten av bassängen och rensas ut så att vattnet blir ännu renare.

Bajskorven Bruno

När vattnet har sorterats bort från matresterna i bassängen förs de till en ny bassäng där de blandas med hungriga små bakterier. Bakterierna äter upp de rester av Bruno som fortfarande finns kvar i vattnet. När Bruno försvunnit från vattnet är det inte lika brunt längre, vattnet är nu nästan rent.

Djuren sover middag

Vid nästa stopp sjunker de nu väldigt mätta och trötta djuren till botten så att de kan få vila och hinna bli hungriga igen till nästa omgång med vatten som ska renas.

Kissdroppen Gullan

Vattnet skickas vidare till en liknande bassäng. Här är det Gullans tur att renas. Nya bakterier släpps ut i vattnet och får rena Gullan och hennes familj tills det bara är vatten kvar. Vattnet är nu nästan helt rent.

Ut i naturen

Nu kommer vattnet till sista anhalten innan det ska släppas ut i naturen igen. Vattnet går att bada i, men inte dricka, så därför skickas det inte direkt till våra kranar igen. Vattnet släpps ut i en å eller en sjö och renas vidare av naturen.

Tänk på...

Det finns vissa saker som är väldigt svåra att sortera bort, till exempel topsar. Trots att vattnet nu är rent kan topsarna lyckats ta sig långt i reningsprocesserna. Därför är det viktigt att inte spola ner sådana saker som inte ska spolas ner i toaletten. Det är ju bara kiss, bajs och toalettpapper som ska spolas ner!

Servetter och hushållspapper hör heller inte hemma i toaletten. Deras uppgift är att suga upp vatten och kan inte lösa upp sig på samma sätt som toapapper. Om man spolar ner den sortens papper bildas det proppar i ledningarna som kan vara svåra att ta bort.

Visste du att kemikalier som färg, nagellack och aceton kan ta död på de viktiga djuren som hjälper oss att rena vattnet. Se till att lämna sådant till återvinningscentralen istället.

Visste du att...

• De små djuren som renar vattnet från kiss och bajs är mycket små, man kan inte se de med blotta ögat. Bakterierna kallas mikroorganismer och löser upp små rester i vattnet.

• Rören som leder avloppsvattnet från våra hem till reningsverket går som sagt under marken. För att veta vart rören går kan man kolla på de brunnslock som sitter på gatan. Om det står ett A på locket vet man att det är avloppsvatten som rinner där under.

• På samma sätt som platsföremål och annat skräp som inte kan lösa sig i vattnet sorteras ut för att brännas till el och värme så skiljer man även fetter och matrester från vattnet för att jäsa till biogas som bussar och bilar kan köra runt på.

Att klura på...

1. Vad är ett avlopp hemma hos dig?

2. Varför är det viktigt att man inte slänger fel saker i toaletten?

3. Vad är det för skillnad på hushållspapper och toalettpapper?

4. Vad får man spola ner i toaletten?

5. Varför ska man inte spola ner kaffepulver och sand i avloppet?

6. Varför ska man inte hälla ut färg och andra kemikalier i avloppet?

Fördjupningsfråga:  Varför dricker inte vi vattnet som kommer från reningsverket?

Boken är skiven av: Lydia Smedéus och Simon Bergstedt, Nv3c Katedralskolan i Linköping, 2013