Vid strömavbrott och åska

Vi arbetar dygnet runt, året om

Vi kan tyvärr inte ge någon garanti mot strömavbrott. Blixtar kan slå ner i elanläggningar, snö och hårda vindar kan få fallande träd att riva ner elledningar. De flesta strömavbrott orsakas dock av fel i hemmets eller arbetsplatsens elanläggning. Om du saknar ström är det några saker vi brukar be dig kontrollera. Följ schemat nedan:

För att undvika strömavbrott och för att du ska få strömmen tillbaka så fort som möjligt arbetar vi dygnet runt, året om.

OBS! Gör aldrig några arbeten i en elanläggning utan tillräckliga kunskaper.

Information vid strömavbrott

I vår driftcentral övervakas driften av elnätet. Det är också till driftcentralen du kan ringa om du vill rapportera ett strömavbrott. Driftcentralen kan också ge dig mer information om pågående strömavbrott som beräknad avbrottstid, orsak och omfattning. 

Driftcentralen når du dygnet runt på telefon 013-20 80 20

Du kan också få information om pågående strömavbrott via vår driftinformation:

Driftinformation för Linköping

Driftinformation för Katrineholm

För att minska risken för framtida strömavbrott måste vi ibland stänga av strömmen för planerade reparationer. När detta ska ske där du bor får du alltid veta det i god tid genom ett meddelande i din brevlåda.

Tips vid strömavbrott

  • Håll dörrarna till kyl och frys stängda. En välfylld frys håller kylan minst ett dygn om dörren inte öppnas. Är det vinter och kallt är ett alternativ att förvara kyl- och frysvaror utomhus.
  • Stäng av diskmaskin och tvättmaskin. Vrid av alla vattenkranar.
  • Stäng av elementen om du har elvärme. Detta för att det inte ska vara maximal belastning på elnätet när strömmen kommer tillbaka.
  • Släpp inte ut värme i onödan. Om värmen försvinner, försök att vistas i så få rum som möjligt och stäng dörren till de övriga rummen. Isolera gärna golven med extra mattor. Kan du elda med ved i en öppen spis eller kamin är det naturligtvis bra.
  • Tappa upp vatten. Om elavbrottet varar mer än tre timmar, fyll vatten i kastruller och tomma flaskor. Vattentillförseln kan komma att påverkas av elavbrottet. Har du egen brunn försvinner vattnet direkt.

Bra att ha hemma vid strömavbrott

  • Säkringar
  • Stearinljus och tändstickor
  • Batterier och batteridriven radio
  • Ficklampa
  • Mobiltelefon eller fast telefon. Bärbara telefoner fungerar inte utan ström

När strömmen är tillbaka

Om alla kunder har maximal elanvändning när strömmen kommer tillbaka efter ett stort avbrott uppstår obalans i elnätet och det kan bli svart igen. Därför är det bra om du inte drar på allt direkt, utan vänta gärna några timmar med det som inte är så brådskande, till exempel tvätt och disk.

Har du elvärme, sätt på ett element i taget med några minuters mellanrum. Var mycket uppmärksam på hela el- och vattensystemet i ditt hus när strömmen och värmen kommer tillbaka. Kontrollera var du har el påslagen och om kranar står öppna.

Sidans kategorier och etiketter

Vad är detta?
Frågor & svar