mars 2010

FredagsCMYK

Ett alternativ till fredagsmys?

Här på kommunikationsfabriken har begreppet fredagsmys varit ett hett diskussionsämne i veckan. Det har förekommit strömningar som vill göra gällande att fredagsmyset som begrepp är en smula överskattat och kanske till och med ett lite obehagligt begrepp. Ett mysträsk som är lätt att falla i. Nu när fredagen äntligen är här tänkte jag att det kan vara lämpligt att introducera ett alternativ till fredagsmys, nämligen fredagsCMYK.

CMYK är en färgmodell som man arbetar mycket med inom tryck. Något som vi gör mycket här. Man blir ofta utsatt för det när man jobbar med grafik till webben också. Modellen är en så kallad subtraktiv färgblandning där primärfärgerna är cyan (C), magenta (M) och gul (Y), samt en så kallad nyckelfärg (K, för key). Vanligast är att K är färgen svart.

Vad kan passa bättre än att presentera våra egna CMYK-färger i denna veckas fredagsCMYK, se figuren ovan för vår blå, grön och gul. Naturligtvis med CMYK-koder!

Ny version av Mina Sidor inom kort

Under en tid har vi hållit på att utveckla en ny version av Mina Sidor. På grund av yttre omständigheter har detta dragit ut på tiden men förhoppningen är den nya versionen kan tas i bruk i början av april.

Det har gjorts en del buggfixar och det blir även en del nyheter. En nyhet är att man nu kommer att kunna se sina fakturor i PDF-format, både gamla fakturor och den nästkommande fakturan.

Man kommer också att kunna se en årsöversikt - förbrukning, avsläsningsdatum och fakturaspecifikationer - för alla sina tjänster. En likande funktion fanns tidigare på våra gamla "Mätarställningssidor" och en liknande funktion har önskats av många kunder även på de nya sidorna. Anledningen till att detta inte funnits med tidigare beror på att "Mina Sidor", till skillnad från "Mätarställningssidorna", också hanterar företagskunder som kan ha upp till flera tusen "leveranspunkter" (tjänster enkelt beskrivet) vilket medför att Mina Sidor är mångfalt mer komplexa än "Mätarställningssidorna" och att göra en årsöversikt för storkunder med flera hundratals leveranspunkter skulle kunna rendera i en serverkollaps! Så årsöversikten kommer bara att vara tillgänglig för privatkunder.

I den nya versionen kommer man också att kunna se sin förbrukningsstatistik som mest 6 år bakåt i tiden jämfört med 3 år som fallet är nu. Vidare är även gränssnittet uppstädat en hel del och Mina Sidor kommer att få ett lite annat utseende än övriga Tekniska Verken-sidor.

För övrigt uppskattar vi de som återkopplar och ger synpunkter på Mina Sidor - eller vår webb i stort för den delen - för det är ju tack vare återkoppling vi kan göra vår webbplats bättre :)

Utdrag ur en skissbok

När man skall skriva material eller producera grafik för en webbplats som tillhör ett företag eller en organisation är det viktigt att man inte bryter mot de riktlinjer som gäller för språk och grafik. Till sin hjälp i detta arbete har man normalt skrivregler och en grafisk manual. Här på Tekniska Verken har vi även en bubblare - skissboken.

Internetstrategidagen 2010

I torsdags (2010-03-11) gick Internetstrategidagen 2010 av stapeln på klassisk jazzmark i Nalen, Stockholm. Cirka 300 personer hade samlats på plats för att lyssna på en rad anföranden från branschens skarpaste hjärnor. Jag och min kollega Pontus var på plats för att snappa upp tankar och idéer.

En ny blogg på tekniskaverken.se

Äntligen är den här, en blogg på tekniskaverken.se som handlar om webbtrender i allmänhet och webbutveckling i synnerhet.

Här kommer vi som jobbar med det som brukar kallas för internet på Tekniska Verken skriva om nyheter - dels på den egna webbplatsen, men också på webben i största allmänhet. Tanken är att vi skall kunna bjuda på lite inspiration och idéer till er som jobbar med liknande projekt, är besökare på webbplatsen och vill ha matnyttig information om nyheter och förändringar, eller bara är nyfikna på vad som är hett och trendigt på nätet.

Så häng med på webbäventyr med webbloggen på tekniskaverken.se.

Frågor & svar