februari 2012

Studiebesök

Hej!

Igår var det inte en vanlig arbetsdag på Tekniska Verkens avdelning för kommunikation och marknadsföring, för jag fick nämligen hänga med på ett studiebesök. Jag följde med Sabina Thorblad här från avdelningen som skulle guida en grupp på avloppsreningsverket. Det kanske inte låter så kul, men det var faktiskt väldigt intressant. På avloppsreningsverket tar de emot, som ni kanske hör på namnet, vatten från toaletter, duschar, handfat med mera och gör rent det så att de kan släppa ut det i Stångån.

Förutom mat, toapapper och våra dagliga behov så kommer det en hel del lustigheter in till reningsverket. Det finns konstigt nog folk som på något sätt lyckas spola ner blöjor och snusdosor!?! Förstår verkligen inte hur det går till, men de har säkert sina knep... Sen är det väldigt vanligt med kondomer, portionssnus, bindor och annat som inte ska spolas ner. Men enligt Sabina är tops det värsta som man kan spola ner. Anleningen är att det slinker igenom rensningsgallren eftersom de är så smala och gör reningsarbetet svårare. Så tänk efter en extra gång vart du slänger dina tops!

Trots att det var intressant att lyssna på hur reningsprocessen går till var det svårt att undvika doften av... ja skit rent ut sagt! Men ju längre fram i reningsprocessen vi kom desto mindre lukta det som tur var. Det var stora bassänger som i olika steg rensande vattnet med skrapor och mikroorganismer som åt upp rester. Hela reningsprocessen tar hela tolv timmar innan vattnet går att släppa ut i Stångån, så ni kan ju tänka er vilket arbete som de faktiskt gör.

Sabina har även pratat med mig om att jag ska få följa med till någon av Tekniska Verkens andra anläggningar. Det ser jag fram emot. Det är kul att se lite nya saker och så lär man sig mer om organisationen.

/Malin

Frågor & svar