Praktik & Sommarjobb på Tekniska Verken

Här bloggar våra sommarjobbare & praktikanter om sin tid på Tekniska Verken.

En dag på kundservice

Igår var jag nästan hela dagen på Tekniska Verkens kundserviceavdelning och det var jätte roligt där!
Jag lyssnade på Nina som pratade i telefon med olika kunder. Det behövs mycket kunskap om Tekniska Verkens produkter och tjänster när man arbetar på kundservice. Tekniska Verken har totalt cirka 280 000 privat- och företags­kunder som drar nytta av el, vatten, fjärrvärme, fjärrkyla, avfallshantering, bredband och biogas. Det ringer många kunder med olika ärende och kundtjänstmedarbetarna gör alltid sitt bästa för att hjälpa dem.

Jag hjälpte till lite med administrativa saker, till exempel med att förbereda brev till kunder. Jag fick också veta hur det fungerar med datorsystem Lime som de använder på kundtjänstavdelningen.

Det var mycket spännande att få vara med och se hur det ser ut att arbeta på Tekniska Verkens kundservice. Jag skulle gärna arbeta på kundserviceavdelningen, det känns både lärorikt, roligt och spännande.

/Izabela

Innovation Camp 2012

Den 9 och 10 maj var väldigt roliga och intensiva dagar på Tekniska Verken. Cirka 80 gymnasieungdomar deltog i Innovation Camp där de från Tekniska Verken fick ett verkligt case som handlade om att hitta det bästa sättet att göra resurseffektivisering roligt och lustfyllt. Under 21 timmar av heta diskussioner jobbade deltagarna i 20 grupper för att komma fram till spännande lösningar på caset.

Min favoritlösning som fick andra plats handlade om att Tekniska Verken skulle leverera toalettpaper med symboler som informerar om vilka saker man får och vilka saker man inte får slänga på toaletten. Det skulle leda till att minska antalet sopor som hamnar i avloppsvatten och som sen måste hanteras av avloppsreningsverket. Den lösningen tycker jag är enkel, rolig, lätt och billigt att utföra!

Jag tror att Innovation Camp blir årets mest spännande event på Tekniska Verken. Det var jätteroligt att jag kunde vara med och hjälpa till!

/Izabela

Den första praktikveckan

Hej!

Det är redan en och en halv vecka sedan jag började praktisera på Tekniska Verken på Kommunikation och Marknadsföringsavdelningen.
Praktik är en del av Aspirantutbildningens program som jag går på Linköping universitet. Aspirantutbildningen är för utländska studenter som bor i Sverige och vill komplettera sin akademiska utbildning från sitt land. Jag kommer från Polen där jag läste ”Kommunikation och medievetenskap”. Jag har bott i Sverige i nästan tre år och arbetat med att lära mig språket hela den tiden. Under Aspirantutbildningen på Linköpings universitet läste jag kurser inom marknadsföring.

Den första praktikveckan var väldigt intressant och det händer VÄLDIGT MYCKET!
På onsdagen förra veckan följde jag med på avdelnings möte där alla berättade vad de håller på med, vad de har för projekt att syssla med. Sen var det en föreläsning om energipolitik i EU.

På torsdagen deltog jag i spännande workshops som handlade om sociala medier på Tekniska Verken.

Under fredagen följde jag med Sabina Thorblad på Gärdstadverken och hjälpte till lite vid besöket av 30-tal Sverige-stationerade ambassadörer. Jag tyckte det var lite synd att polska ambassadören inte var med!

I måndags slutade jag redan kl.12 därför att jag hade tenta från kursen ”Marknadsföring och distribution”. Det gick ganska bra tror jag, så jag hoppas verkligen att jag klarade den!

I tisdags ägnade jag mest tid till att skriva en analys om hur Tekniska Verken syns i sociala medier med fokus på bloggar.

I onsdags följde jag med på ett möte angående internkommunikation på Tekniska Verken. Sedan var det dags för en föreläsning, den absolut bästa föreläsning jag någonsin varit på! Det var en inspirations-föreläsning i ledarskap med Manuel Knight som talare. Lärorik, motiverande och väldigt underhållande.

Sista dagen på praktiken!

Hej och hej då bloggen!

Idag är det nämligen min sista dag här på avdelningen för kommunikation och marknadsföring. Nu har jag varit här i hela tio veckor! Tiden har gått sjukt fort och så blir det ju när man har roligt. Jag har lärt mig massor av nya saker och lärt känna riktigt härliga människor, så det är blandade känslor nu... Det ska bli kul att komma tillbaka till skolan samtidigt som jag gärna hade stannat kvar här längre. Men så är det. Om jag har tur kanske jag får jobb här i framtiden :)

Jag vill passa på att tacka alla på avdelningen för att ni har tagit så väl hand om mig och för alla roliga uppdrag som jag har fått!

Ha det så bra allihop nu!

/Malin Holgersson

Veckans händelser!

Måndagen var en fullproppad dag. Jag började med att skriva ett förslag på ett eventuellt evenemang som Tekniska Verken ska hålla tillsammans med en hjälporganisation. Eftersom jag inte vet hur mycket jag får avslöja ännu, så får det duga så här! Men jag är väldigt förväntansull.

Sen så har jag skrivit lite på mina analyser om sociala medier om vad som skrivs kring energi och hur Tekniska Verken agerar i sociala medier. Men den största uppgiften i måndags var att fotografera Muskelverket, som är ett gym för de anställda på Tekniska Verken och ett av passen (boxpass) som man kan gå på. Dessa bilder kommer sedan att läggas upp på intranätet.

Tisdagen gick främst åt att redigera bilderna från gymmet i Photoshop, vilket jag även har gjort idag. Jag hade knappt arbetat i Photoshop innan jag kom hit på praktiken, men nu kan jag rätt så mycket i alla fall. Men jag är långt ifrån fullärd, och det vet jag inte om det är någon som är vad gäller Photoshop?

Och igår hände ingenting här för då var jag hemma och var sjuk. Det är sånt som händer och inget att göra åt. Men det är skönt att vara tillbaka igen idag i alla fall!

/Malin

En vanlig dag på jobbet

Med kameran i högsta hugg!

Vad händer egentligen innanför väggarna på avdelningen för kommunikation och marknadsföring? Det tänkte jag berätta lite om idag.

Det är ett skönt gäng i blandade åldrar som tillsammans bildar avdelningen på 13 personer. Det är mycket skratt och jag lär känna dem mer och mer för varje dag. Vissa har barn, vissa inte. Vissa är singlar, vissa är gifta. Men om det är något som alla här har gemensamt så är det att alla ser yngre ut än vad de faktiskt är. Så botox, släng dig i väggen! Vill du hålla dig ung så bör du börja arbeta med kommunikation och marknadsföring.

Skulle du vara intresserad av praktik på denna "unga" avdelning bör du ta en titt nedan för att se vad jag pysslar med om dagarna.

En vanlig dag för mig här ser till exempel ut som följande:

- Kolla mejl, läsa lite på intranätet och se om det står något nytt om Tekniska Verken på Facebook och Twitter. (Gilla gärna Tekniska Verken på Facebook och fälj dem på Twitter: @tekniskaverken).

- Går på något möte eller gör någon intervju som ska vara till en artikel på intranätet.

- Tar några bilder och redigerar dem i Photoshop.

- Arbetar med någon analys/utvärdering. Just nu håller jag på och kollar vad som skrivs om Tekniska Verken i olika sociala medier.

- Sen får vi inte glömma fikaraster och lunch så klart med!

Det är väl ungefär så det ser ut om det inte är något särskilt som händer som att stå i en monter på någon mässa, lunchmöten eller studiebesök.

Ha det gott! /Malin

Det rullar på!

Hej!

Jag har varit dålig på att uppdatera på sistone, men det ska bli skärpning på det nu! Idag är det exakt en månad kvar på praktiken här på avdelningen för kommunikation och marknadsföring. Tiden har gått sjukt fort! Det trodde jag inte att det skulle göra när jag började här. Jag tänkte att tolv veckor är jättelång tid, men oj vad fel jag hade. Det är sant som folk säger att tiden går fort när man har roligt. Jag trivs verkligen här på avdelningen. Förhoppningsvis är det inte sista gången jag är här på Tekniska Verken :)

Vad har hänt nu det senaste då? Jo, förra veckan gjorde jag något som jag aldrig gjort förut. Jag höll i ett möte på avdelningen där jag presenterade en utvärdering som jag gjort på en kampanj. Det var nervöst vill jag lova! Det var faktiskt ganska stor skillnad från att hålla en presentation i skolan för då har man ju så gott som alltid kurslitteratur eller annat material att luta sig tillbaka mot, men detta var mestadels analyser som jag själv gjort och mina egna åsikter. Men jag tror att de på avdelningen var nöjda med min presentation som jag gjort.

Igår var jag på studiebesök på Volvo i Göteborg tillsammans med chefen och en till från avdelningen :) Det var riktigt kul. Två på Volvo presenterade hur de jobbar med intern- och chefskommunikation. Även om jag inte förstod alla termer som de prata om så tyckte jag att det var väldigt intressant. Sen så var det även kul att få åka till Göteborg en sväng också ;)

Vad har hänt idag då? Dagens arbete har främst bestått av två intervjuer om det sociala mediet LinkedIn och om det är en bra portal för platsannonser. Det kommer jag fortsätta att göra resten av veckan för att sedan göra en utvärdering på det.

Det var allt som jag hade just nu att berätta, men vi hörs snart igen!

/Malin Holgersson

Studiebesök

Hej!

Igår var det inte en vanlig arbetsdag på Tekniska Verkens avdelning för kommunikation och marknadsföring, för jag fick nämligen hänga med på ett studiebesök. Jag följde med Sabina Thorblad här från avdelningen som skulle guida en grupp på avloppsreningsverket. Det kanske inte låter så kul, men det var faktiskt väldigt intressant. På avloppsreningsverket tar de emot, som ni kanske hör på namnet, vatten från toaletter, duschar, handfat med mera och gör rent det så att de kan släppa ut det i Stångån.

Förutom mat, toapapper och våra dagliga behov så kommer det en hel del lustigheter in till reningsverket. Det finns konstigt nog folk som på något sätt lyckas spola ner blöjor och snusdosor!?! Förstår verkligen inte hur det går till, men de har säkert sina knep... Sen är det väldigt vanligt med kondomer, portionssnus, bindor och annat som inte ska spolas ner. Men enligt Sabina är tops det värsta som man kan spola ner. Anleningen är att det slinker igenom rensningsgallren eftersom de är så smala och gör reningsarbetet svårare. Så tänk efter en extra gång vart du slänger dina tops!

Trots att det var intressant att lyssna på hur reningsprocessen går till var det svårt att undvika doften av... ja skit rent ut sagt! Men ju längre fram i reningsprocessen vi kom desto mindre lukta det som tur var. Det var stora bassänger som i olika steg rensande vattnet med skrapor och mikroorganismer som åt upp rester. Hela reningsprocessen tar hela tolv timmar innan vattnet går att släppa ut i Stångån, så ni kan ju tänka er vilket arbete som de faktiskt gör.

Sabina har även pratat med mig om att jag ska få följa med till någon av Tekniska Verkens andra anläggningar. Det ser jag fram emot. Det är kul att se lite nya saker och så lär man sig mer om organisationen.

/Malin

Mina första dagar på Tekniska Verken

Hej alla glada!

Igår var det min första dag på praktiken på Tekniska Verkens avdelning för kommunikation och marknadsföring. Praktiken kommer vara cirka tre månader lång och är en del av min utbildning som jag i vanliga fall läser på Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping. Det jag fick göra igår på första dagen var bland annat att redigera i InDesign och skriva olika texter till intranätet. Det var mycket nytt att ta in så jag var helt slut när jag slutade vid fem. Det är ganska stor omställning från att vanligtvis ha studerat om dagarna. Men roligt har det varit!

Idag har det blivit att fortsätta med att pilla på de olika texterna till intranätet som jag fått. Sen i eftermiddag får vi se vad jag ska hitta på innan jag slutar. Kanske blir det lite mer skrivande eller kanske redigerande i InDesign. Oavsett vad det blir så är jag säker på att det kommer vara lärorikt!

/Malin

5 veckor senare...

Herregud så himla fort tiden har gått, jaja tiden går ju fort när man har roligt..det är det man säger va?! ;) Skriver nu mitt sista inlägg för detta sommarjobb, 5 veckor har gått jättefort! Fredag är min sista arbetsdag på ÅVC Malmen, gud vad jag kommer att sakna alla när jag sitter på mina dubbeltimmaspass med fysik B, eller hur Göran??

Drog min sista tur på åkgräsklipparen idag, fick bli hela området. Jag vet inte varför men min relation med den förvärrades lite idag, kan beror på att jag höll på att falla ner i tre, TRE stup idag det var så jävla halt p.g.a. regnet så det bara sladdade när jag skulle backa. Men med Göran och Lennarts hjälp, alltså att hålla upp hela gräsklipparen så att den inte skulle falla ned, så funkade det. Men jaa tre gånger var det ja…

Dessa fem veckor på Malmen har varit toppenkul, så himla underbara arbetskamrater, kommer som sagt att sakna er alla jättemycket och vill bara säga ett jättestort TACK till er alla!  Världens bästa sommarjobb, måste komma tillbaka nästa år känner jag ;)

På måndag så drar skolan igång igen, puh, sista året på Katedralskolan natur-natur, här kommer jag…!

/MW

« Äldre artiklar

Frågor & svar