Påsitiva nyheter Många hjälps åt att göra stor nytta för miljön

Idag använder 8 av 10 invånare i Linköpings kommun Gröna Påsen. Det är mycket glädjande att mängden onödigt matavfall minskar betydligt och att sorteringen av rätt avfall i Gröna Påsen blir allt bättre.

Med Gröna Påsens hjälp blir dina matrester biogas och biogödsel. Det enda du behöver göra är att slänga dina matrester i den gröna påsen så tar vi hand om resten. När du gör det ser vi till att både energin och näringen i matavfallet tas till vara. Energin kommer till nytta som fordonsbränsle och näringen sprids på åkermark.

Med en enkel vardagshandling gör vi en gemensam insats för vår miljö. Tänk påsitivt - kom med och sortera du också.

Vill du veta mera om vad som händer med din Gröna påse?

Titta gärna på våra informationsfilmer

Det finns en som riktar sig till vuxna och en som passar lite bättre för barn.

Dessutom kan du enkelt själv skriva ut utbildningsmaterial till filmen. Materialet är framtaget för barn i åldrarna 6-12 år.

Gör dubbelknut på alla soppåsar i soptunnan

-så hjälper du Gröna Påsen att komma fram välbehållen

Det är viktigt att allt du slänger i soptunnan, även det som inte är matrester, ska vara förpackat i plastpåse med dubbelknut. Dubbelknuten är viktig för att förhindra att påsen öppnas och att lösa föremål hamnar i soptunnan. Lösa föremål kommer att ställa till problem i sorteringsanläggningen och då kommer matresterna inte till nytta som biogas.

Se gärna på vår informationsfilm och följ Gröna Påsens resa!

I Linköpings kommun sorterar vi våra matrester, så att de blir biogas.

Gröna Påsen hjälper till att göra det enkelt! Det du behöver göra är att sortera dina matrester i den gröna påsen, knyta ihop den med dubbelknut och slänga den i den vanliga soptunnan. I vår anläggning kommer sedan de gröna påsarna att sorteras ut automatiskt. Sedan blir det biogas och biogödsel av matresterna!

Med en enkel vardagsinsats gör du miljönytta

Närmare hälften av det som du slänger i soptunnan är matavfall. Genom att sortera matresterna i Gröna Påsen kan vi ta vara på både energin och näringen i maten. Biogas som kan användas till fordonsbränsle och biogödsel som kan ersätta konstgödsel i lantbruket.

Vad ska slängas i den gröna påsen?

I de gröna påsarna slänger du endast matrester. Det kan vara matrester som blivit kvar på tallriken, mat som har blivit för gammal och sådant som blir över när du tillagar mat som exempelvis potatisskal, äggskal eller kaffesump.

Saknar du ditt startpaket?

Startpaket med gröna påsar, en påshållare och en informationsbroschyr, har delats ut inför starten av utsortering av matrester. Om du saknar ditt startpaket finns det möjlighet att hämta på de bemannade återvinningscentralerna Gärstad, Malmen och Ullstämma.

Matavfall från verksamheter

Läs mer om Gröna Linjen och utsortering av matavfall från verksamheter här.

Bostadsrättsföreningar och samfälligheter

Påfyllning av gröna påsar

Bor du i en bostadsrättsförening eller samfällighet är det din förening som informerar om var du hämtar påfyllning av gröna påsar. Ofta är detta i ett gemensamt utrymme som alla i föreningen har tillgång till som tex ett soprum eller förråd.

Påfyllning av gröna påsar till bostadsrättsföreningen/flerbostadshus kan beställas direkt på webben, klicka här. Vid frågor vänligen kontakta Johan Gustafsson, 013-20 80 00.